Η Τράπεζα της Αγγλίας διαπίστωσε πως τρίτο μέρος εξασφάλισε πρόσβαση σε εφεδρικό ηχητικό υλικό της, το οποίο και πούλησε.
Επιθέσεις από χάκερ φαίνεται πως δέχθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας, διότι το ηχητικό υλικό ορισμένων συνεντεύξεων Τύπου, που έδωσε στο πρόσφατο παρελθόν, διέρρευσε και έφθασε ταχύτερα σε χέρια χρηματιστών και επενδυτών απ’ ό,τι σε όλους τους υπόλοιπους αποδέκτες – και αυτό σημαίνει πως έγινε κατάχρησή του, δίνοντας πιθανώς σε αυτούς ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις πράξεις σε χρηματαγορές και στην ομολογιακή αγορά.
Η διοίκηση της τράπεζας ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές των κεφαλαιαγορών στη Βρετανία να διερευνήσουν πώς συνέβη αυτό. Συγκεκριμένα, ίσως ορισμένοι συναλλασσόμενοι να άκουσαν σχόλια ή και λέξεις από τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ, ακόμα και δευτερόλεπτα νωρίτερα από τους υπόλοιπους, και αυτό να τους οδήγησε σε κάποια συναλλαγή σε στερλίνες ή σε βρετανικά ομόλογα.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο ευαίσθητες ειδήσεις για τις αγορές συγκριτικά με οποιεσδήποτε άλλες. Εξ ου και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν ορίσει πολύ αυστηρούς κανόνες και διαύλους για το πώς η ενημέρωση και η πληροφορία από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα διοχετευθούν στο κοινό. Οι συνεντεύξεις Τύπου εκκινούν με ανακοίνωση του διοικητή και στη συνέχεια δέχεται ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Η όλη διαδικασία μεταδίδεται ζωντανά, ενώ το βίντεο τελεί υπό τη διαχείριση του Bloomberg, που το διοχετεύει σε άλλα ΜΜΕ. Το ηχητικό υλικό, το οποίο διέρρευσε, είχε τη θέση αντιγράφου ασφαλείας εάν το αρχικό βίντεο δεν ήταν δυνατόν να μεταδοθεί.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διαπίστωσε πως τρίτο μέρος εξασφάλισε πρόσβαση σε εφεδρικό ηχητικό υλικό της, το οποίο και πούλησε. Η επίθεση των χάκερ ίσως να σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αλλάξει τη μέθοδο της απευθείας μετάδοσης των συνεντεύξεών της και δημοσιοποίησης του υλικού. Πιθανώς, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, να πρέπει οι αξιωματούχοι να επιλέξουν ένα σύστημα, όπου η τάχιστη διοχέτευση υλικού θα είναι άμεσα προσβάσιμη σε όλους. Αυτό το σύστημα έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αυτή η εντελώς απαράδεκτη χρήση του ηχητικού υλικού διεκπεραιώθηκε εν αγνοία της τράπεζας και χωρίς τη συγκατάθεσή της», δήλωσε η τράπεζα.
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατονόμασε το τρίτο μέρος, που πούλησε το υλικό. Χθες, η Statisma, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται τεχνολογική εταιρεία παροχής ηχητικού περιεχομένου δημοσίως διαθέσιμου, δήλωσε στην ιστοσελίδα της πως δεν αναμετέδωσε πληροφορίες που βρίσκονταν σε καθεστώς εμπάργκο.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ