Γιατί είναι παράνομη η Κυβέρνηση της Τρίπολης και άκυρες οι αποφάσεις της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δύο λεγόμενα «Μνημόνια Συνεννόησης» μεταξύ Τουρκίας-Κυβέρνησης στην Τρίπολη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και για αμυντική συνεργασία, έχουν απορριφθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης για κυρίως νομικούς λόγους

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) είχε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Στρασβούργο) εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου της Λιβύης και μέσω αυτού, η πρόσκληση απευθύνθηκε προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Το Κοινοβούλιο της χώρας ανταποκρίθηκε εξουσιοδοτώντας τον κ. Abdulhadi Lahweej, ο οποίος όμως δεν κατέστη δυνατό να μεταβεί στο Στρασβούργο επειδή ακυρώθηκε η μοναδική διαθέσιμη πτήση. Όμως, στάλθηκε γραπτή δήλωση και σχετικό βίντεο.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μαυρίδης παρουσίασε την γραπτή δήλωση βάσει της οποίας τα δύο λεγόμενα «Μνημόνια Συνεννόησης» μεταξύ Τουρκίας-Κυβέρνησης στην Τρίπολη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και για αμυντική συνεργασία, έχουν απορριφθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης για κυρίως νομικούς λόγους. Συγκεκριμένα, τα δύο «Μνημόνια Συνεννόησης» θεωρούνται άκυρα για τους πιο κάτω λόγους:
1. Η Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμη επειδή δεν έχει λάβει ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, όπως προνοεί το Σύνταγμα.
2. Το Δικαστήριο της Λιβύης απεφάνθη ότι αποφάσεις που εκδίδονται από τη Κυβέρνηση της Τρίπολης θεωρούνται άκυρες.
3. Η Συμφωνία Εθνικής Συμφιλίωσης, βάσει της οποίας συστήθηκε η Κυβέρνηση της Τρίπολης, προέβλεπε μέγιστη διάρκεια θητείας της τα δύο χρόνια, η οποία έχει λήξει προ πολλού και γι’ αυτό οι αποφάσεις της δεν δεσμεύουν την χώρα.
4. Το «Μνημόνιο Συνεννόησης» για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει υπογραφεί από δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα. Επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο και βλάπτει τις καλές σχέσεις γειτονίας της Λιβύης με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ξεκάθαρα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και θεωρεί παράνομο το «Μνημόνιο Συνεννόησης» Τουρκίας-Κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε επίσης ότι έχει έρθει η στιγμή η ΕΕ να επανεξετάσει τη συνολική στάση της έναντι της Τουρκίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία είναι ένα νεο-οθωμανικό καθεστώς με επεκτατικές πολιτικές που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου και στρέφονται εναντίον των στρατηγικών μας συμφερόντων στη Μεσόγειο και αλλού. Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τζιχαντιστικά καθεστώτα, όπως το καθεστώς της Τρίπολης και την «Αδελφότητα των Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υπερασπιστεί σθεναρά τα ζωτικής σημασίας συμφέροντά της, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και να προχωρήσει με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία».
Πηγή: philenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ