Πως η ένταση με την Τουρκία ενδέχεται να επηρεάσει την επιλογή προσώπου, ποια η κόκκινη γραμμή της Γεννηματά, ποιους θα στήριζε το ΚΙΝΑΛ και ποιοι στη ΝΔ στηρίζουν με θέρμη Παυλόπουλο.
Της Βίκυ Σαμαρά.
Με το νέο έτος, η συζήτηση για την προεδρική εκλογή αναμένεται πλέον να ανοίξει και τυπικά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να επιλέξει πρώτα το στρατηγικό στόχο και μετά το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ οι εξελίξεις με την Τουρκία ενδέχεται να επηρεάσουν την επιλογή αυτή και ενώ καθοριστική θα είναι η στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.
Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγάλει και μόνη της Πρόεδρο Δημοκρατίας, ωστόσο φαίνεται πως στο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι η προεδρική εκλογή μπορεί και πρέπει να είναι αφορμή επιδίωξης συγκλίσεων και συναινέσεων, βασικά με το ΚΙΝΑΛ. Και αυτό στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχιών και για τον εκλογικό νόμο αλλά και “ανοίγματος” στο κέντρο, όσο η ΝΔ δέχεται πιέσεις εκ δεξιών κυρίως με αφορμή το προσφυγικό.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση για την ψήφο των αποδήμων ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Γεννηματά είχαν όπως διέρρευσαν στη συνέχεια “πράσινες” πηγές συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει διάθεση συναίνεσης στην προεδρική εκλογή. Από το Μαξίμου στη συνέχεια, απλώς διέψευδαν ότι συζήτησαν ονόματα, όχι όμως και τα περί διάθεσης να βρεθεί κοινός τόπος. Και αυτό διότι το ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένο ότι δε θα ψήφιζε μία νέα υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, άρα μία συμμαχία στην προεδρική εκλογή ΝΔ- ΚΙΝΑΛ συνεπάγεται ότι ο κ.Μητσοτάκης δε θα προτείνει το σημερινό Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον οποίο βέβαια ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει το 2015.
Από την άλλη βέβαια είναι προφανώς αδύνατο και να προτείνει πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Κώστας Σημίτης, ρισκάροντας μία άνευ λόγου εσωκομματική κρίση στη ΝΔ.
Στο ενδιάμεσο έχουν γίνει διάφορες εισηγήσεις στο Μαξίμου για μη πολιτικό πρόσωπο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που εφέρετο να στηρίζει αυτό το σενάριο, ερωτηθείς πάντως πρόσφατα σχετικά δήλωσε μάλλον αινιγματικά πως από τη στιγμή που η Βουλή ψηφίζει τον όποιον υποψήφιο, αυτός αυτομάτως γίνεται και πολιτικό πρόσωπο.
Η κ.Γεννηματά έχει θέσει ως όρο ο υποψήφιος (ή η υποψήφια) Πρόεδρος Δημοκρατίας να προέρχεται από την “προοδευτική παράταξη” και αυτό βεβαίως αποκλείει και τον Αντώνη Σαμαρά και φυσικά τον Κώστα Καραμανλή, που ούτως ή άλλως δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την Προεδρία. Πιστεύει όμως ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι και πολιτικό πρόσωπο. Πολλώ δε μάλλον λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας μετά τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία και κρίση για να χειριστεί εάν χρειαστεί λεπτές καταστάσεις. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μάλιστα φέρεται να έχει καταλήξει στο ποια πρόσωπα θα ψήφιζε εκείνη. Το ερώτημα είναι εάν τελικά ο κ.Μητσοτάκης θα προτείνει κάποιο από αυτά.
Ποια πρόσωπα με πολιτική εμπειρία αλλά που έχουν αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, θα ψήφιζε το ΚΙΝΑΛ; Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και η πρώην υπουργός Μαρία Δαμανάκη είναι τρία από αυτά. Σημειωτέον ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυοφορείται η πληροφορία ότι ο κ.Μητσοτάκης θα ήθελε να προτείνει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Όμως ο κ.Παυλόπουλος έχει και ένθερμους υποστηρικτές στο εσωτερικό της ΝΔ και στην περίπτωση που δεν προταθεί ξανά, ενδέχεται και ορισμένοι δυσαρεστημένοι να βρουν αφορμή να στείλουν πολιτικά μηνύματα, έχοντας εξάλλου το επιχείρημα ότι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός το 2015 είχε αγνοήσει τη γραμμή του κόμματος του και δεν είχε ψηφίσει το νυν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Τα χέρια τους εξάλλου λύνει η συνταγματική αναθεώρηση που πρακτικά διασφαλίζει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με 151 ή και λιγότερες ψήφους.
Μετά το Νικήτα Κακλαμάνη που έχει εκφραστεί υπέρ του κ.Παυλόπουλου, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε την άποψη (Action24) ότι η επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα ήταν ένα μήνυμα εθνικής ενότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. “Έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας ένα πολύ κομβικό πολιτικά σημείο, στο οποίο είναι πολύ σημαντικό να κινηθούμε σε αυτή τη λογική, και αυτό είναι το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί είναι σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει ενότητα και αρραγές εθνικό μέτωπο. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Προκόπη Παυλόπουλο, θεωρώ προσωπικά, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, ότι η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι μια δήλωση μιας ενωμένης Ελλάδας, η οποία προκαλεί ακριβώς το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς που χρειάζεται σήμερα”, δήλωσε η κ.Κεφαλογιάννη.
Ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς σήμερα από το ΑΠΕ εάν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικός, προερχόμενος από τη ΝΔ, απάντησε: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διαθέτει ειδικό πολιτικό βάρος, να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και να μπορεί να ανταποκριθεί στο κύρος του θεσμού. Σίγουρα θα μπορούσε να προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Βέβαια, κακά τα ψέματα, μιλάμε για μια θέση με υψηλή συμβολική σημασία αλλά χωρίς δυνατότητα άμεσης πολιτικής παρέμβασης. Το Σύνταγμα του 75 προέβλεπε για τον Πρόεδρο αρμοδιότητες που πλέον δεν υπάρχουν.”
Πηγη: news247.gr