Προσυνεδριακές σκέψεις για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας (Ι).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2007

Του  ΠΕΤΡΟΥ  ΧΑΣΑΠΗ.

Προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει ένα ριζοσπαστικό, σύγχρονο Κεντροδεξιό κόμμα,  θα πρέπει επειγόντως να βρει ξεκάθαρο, συγκεκριμένο και ευκολοκατανόητο ιδεολογικό μπούσουλα για να μπορέσει αφενός να λειτουργήσει συντονισμένα και δυναμικά και αφετέρου να οργανώσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο και να κάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις επί παντός θέματος που θέτει είτε η ίδια, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Πριν από οτιδήποτε, σπεύδω να πω ότι το γήπεδο που δεν μπορεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΛΑΟΣ, αλλά μπορεί να παίξει άνετα η Νέα Δημοκρατία είναι η σύγκρουση μεταξύ συγκεντρωτικού και αποκεντρωτικού κοινωνικού και πολιτικού οργανωτικού μοντέλου. Δηλαδή στην ουσία μιλάμε
για σύγκρουση μεταξύ Ολιγαρχικού και Δημοκρατικού τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για τις φιλελεύθερες αντιλήψεις.
Αυτή η σύγχρονη ιδεολογική πρόταση θα πρέπει να πάρει την ονομασία «Στροφή στον Άνθρωπο». Δεν είναι απλά μια λεκτική πρόταση ή ένα ακόμα σύνθημα, αλλά οφείλει να είναι μια σύγχρονη κοσμοαντίληψη και εξηγούμαι.
Όλα τα πολιτικά συστήματα που οργανώνουν τους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας  και όλα τα κόμματα ή πρόσωπα που διεκδικούν την άσκηση αυτής της εξουσίας χρησιμοποιούν τον άνθρωπο συνθηματικά και ουσιαστικά, άλλοτε ως αντικείμενο  και άλλοτε ως φορέα της εξουσίας. Η διαφορά μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, θα πρέπει να καταδείξουμε ότι έγκειται τόσο στον τρόπο οργάνωσης του μηχανισμού άσκησης της εξουσίας, όσο και στο ρόλο του ίδιου του Πολίτη – Ανθρώπου, ως φορέα άσκησης της εξουσίας και όχι ως αντικειμένου της εξουσίας.
Στην ουσία πρόκειται για την διαφορετική οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζεται ο ρόλος του Πολίτη – Ανθρώπου μέσα στο μηχανισμό της εξουσίας και αυτό είναι η πεμπτουσία της όλης υπόθεσης. Τα κεντροαριστερά κόμματα θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί και οντότητες πάνω από τον πολίτη για να τον προστατεύουν, αφαιρώντας όμως έτσι από τον πολίτη – άνθρωπο τη δική του αποφασιστική συμμετοχή στη χάραξη της μοίρας του. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ο «καλός πατερούλης – κράτος» που θα φροντίζει για την ίση μεταχείριση των επιδοτούμενων και βοηθούμενων πολιτών. Έτσι αναγκαστικά τα κόμματα αυτά επενδύουν στον συγκεντρωτισμό.
Η όποια δυσκολία αντιμετώπισης της ιδέας του συγκεντρωτισμού έγκειται στο ότι είναι θελκτικός σε ορισμένες μάζες, γιατί δημιουργεί την αίσθηση ενός ανώτερου οργανωμένου μηχανισμού που ψυχολογικά απαλλάσσει το αδύναμο άτομο από τις καθημερινές του έγνοιες ή την εκμετάλλευση του από ισχυρότερα άτομα. Στους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας και στην ψυχολογία του βοηθούμενου και ξένοιαστου πολίτη,  δεν επενδύουν μόνο τα Κεντροαριστερά κόμματα, αλλά και όλα τα ολοκληρωτικά και φασιστικά καθεστώτα, διαφορετικά καταρρέουν.
Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα οφείλει να επενδύσει σε αποκεντρωτικούς μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας και να θέσει ως πρωτογενή πηγή εξουσίας αλλά και φορέα άσκησης της εξουσίας την συγκεκριμένη ανθρώπινη οντότητα και προσωπικότητα. Δηλαδή τον υπεύθυνο και ενεργό πολίτη, που δεν θέλει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν. «Στροφή στον Άνθρωπο».
Επομένως ο κύριος άξονας της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς στη χώρα μας, από τούδε και στο εξής θα πρέπει να γίνεται στο γήπεδο που δεν μπορεί να παίξει η Κεντροαριστερά. Δηλαδή στην ουσία, σε μια ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ολιγαρχικού και δημοκρατικού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.
Μέσα από αυτή την ιδεολογική διάσταση διαφαίνονται εύκολα όλες οι διαφορές: π.χ. οι διαφορές μεταξύ συγκεντρωτικών ή αποκεντρωτικών πολιτικών συστημάτων, μεταξύ συγκεντρωτικών και αποκεντρωτικών οικονομικών μοντέλων ανάπτυξης, μεταξύ συγκεντρωτικών ή αποκεντρωτικών μοντέλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεντρωτικών ή δημοκρατικών εκλογικών νόμων, τρόπων ένταξης των μεταναστών σε μία κοινωνική ομάδα κ.λ.π.
Για να το επιτύχει όμως αυτό η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει πρώτα να το πιστεύει η ίδια. Αυτό μένει να αποδειχτεί. Πάντως η διαδικασία εκλογής του Αντώνη Σαμαρά από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και η πρωτοφανής κοσμοσυρροή σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να επενδύσει πάνω σ’ αυτά, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ