Περιγράφοντας την πτώση του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, ο αρχαιολόγος που βρήκε τον τάφο ενός από τους ηγεμόνες από εκείνη την χρονική περίοδο, προειδοποίησε ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί.
Φωτογραφία: Από Chanel Wheeler – originally posted to Flickr as Pyramids of Nyuserre Ini and Neferirkare, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7766856
Η ανακάλυψη του ταφικού δωματίου της Khentkaus III, βασίλισσας του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, μπορεί να έχει κάποιους κακούς οιωνούς για τον κόσμο σήμερα, αναφέρει η Daily Express.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακάλυψη του ταφικού θαλάμου στη νεκρόπολη του Αμπουζίρ νοτιοδυτικά του Κάιρο, μαζί με τις επιγραφές και τα τεχνουργήματα που έδωσαν μια εικόνα για τη ζωή της βασίλισσας, η οποία “μπορεί να μην ήταν πολύ λαμπερή” βοήθησαν να πέσει φως “σε ένα σκοτεινό κομμάτι στην ιστορία του Παλαιού Βασιλείου”, όπως το έθεσε ο καθηγητής Miroslav Barta, επικεφαλής του τσεχικού ινστιτούτου αιγυπτιολογίας που βρήκε τον τάφο.
Όπως εξήγησε ο Μπάρτα, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είδε το Παλαιό Βασίλειο να αντιμετωπίζει «σημαντικούς κρίσιμους παράγοντες», όπως «ο τρομακτικός αντίκτυπος του νεποτισμού» και «η αλλαγή του κλίματος» που «συνέβαλαν στην αποσύνθεση της εποχής των κατασκευαστών των πυραμίδων».
“Χωρίς λογικές πλημμύρες, δεν υπήρχαν εύλογες συγκομιδές και επομένως πολύ κακοί φόροι, χωρίς κατάλληλους φόρους δεν υπήρχαν επαρκή μέσα για τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού και τη διατήρηση της ιδεολογίας και της ακεραιότητας του κράτους”, εξήγησε ο καθηγητής.
Ο Μπάρτα σημείωσε επίσης ότι η ιστορία μπορεί στην πραγματικότητα να επαναληφθεί, με την κλιματική κρίση που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, επεσήμανε η εφημερίδα.
“Μπορείτε να βρείτε πολλά μονοπάτια στον σύγχρονο κόσμο μας, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης πολλές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις”, είπε. “Μελετώντας το παρελθόν μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το παρόν. Δεν είμαστε διαφορετικοί [από αυτούς], οι άνθρωποι πάντα σκέφτονται ‘αυτή τη φορά είναι διαφορετικά’ και ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί, δεν είμαστε».
Ο Barta υποστήριξε περαιτέρω ότι «αν αποδεχθούμε την κατάρρευση ως γεγονός, θα κατανοήσουμε ότι οι καταρρεύσεις είναι μέρος της φυσικής πορείας των πραγμάτων και ένα από τα απαραίτητα βήματα στη διαδικασία που οδηγεί στην ανάσταση».
“Τότε, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό”, είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγα ακόμη χρόνια για να διαπιστώσει τι σημαίνει η ανακάλυψη του για την Αίγυπτο.