Χάουαρντ Χοκς -Ο σπουδαιότερος “μη γνωστός” Αμερικανός σκηνοθέτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χάουαρντ Γουίντσεστερ Χοκς (30 Μαΐου 1896 – 26 Δεκεμβρίου 1977) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Ο κριτικός Λέοναρντ Μάλτιν είχε πει για τον Χοκς: «ο Χοκς είναι ο σπουδαιότερος “μη γνωστός” Αμερικανός σκηνοθέτης, και μπορεί η δουλειά του να μην είναι τόσο γνωστή όσο τα έργα των Φορντ, Ουέλς ή Ντε Μιλ, εκείνο δε σημαίνει πως ήταν λιγότερο ταλαντούχος.»

Ο Χοκς επηρέασε πολλούς, αξιοσημείωτους και γνωστούς σκηνοθέτες όπως τον Μάρτιν Σκορτσέζε, τον Τζον Κάρπεντερ, τον Ρόμπερτ Άλτμαν και τον Κουέντιν Ταραντίνο. Και η δουλειά του θαυμάστηκε από επίσης αξιοσημείωτους σκηνοθέτες όπως από τον Φρανσουά Τρυφώ, τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, τον Μάικλ Μαν και τον Ζακ Ριβέτ.

Ο Χοκς, ωστόσο, είναι γνωστός για το εύρος των κινηματογραφικών ειδών που χρησιμοποίησε, αφού μεταξύ άλλων ταινίες του είναι το Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου (1940), Ο Λοχίας Γιορκ (1941),το Πάθος και αίμα (1946), Το κόκκινο ποτάμι (1948), το Ο Βαρνάβας, η Εντβίνα, η Μαϊμού και το Μπογκόμολετς (1952) κ.λπ.

Ο Χοκς υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, το 1942, για την ταινία του Ο Λοχίας Γιορκ, ενώ το 1975 τιμήθηκε με Τιμητικό Όσκαρ, ως «ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, που τα έργα του κατέχουν μία διαπρεπή θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο».

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ