Τα διλήμματα που έχει να απαντήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) ο Κυριάκος στο… βουνό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φαβορί, τα υπέρ και τα κατά των ονομάτων που ακούγονται και η τυχόν καλά κρυμμένη έκπληξη! Η συναίνεση, η ανάγκη αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό της ΝΔ και η στρατηγική επιλογή. Πόσο θα επηρεάσουν τα εθνικά θέματα. Μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον η ανακοίνωση της απόφασης.

Το Μέτσοβο θα είναι τελικά το βουνό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, αν και όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό εκτιμούν πως ίσως μέσα του έχει την απάντηση για τα χαρακτηριστικά τουλάχιστον του προσώπου που θα προτείνει.

Του Βασίλη Σκουρη

Τα διλήμματα που καλείται να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ουκ ολίγα:

-Το πρώτο και κυριότερο δίλημμα είναι «Προκόπης Παυλόπουλος ή άλλο πρόσωπο»; Ο ίδιος, ως βουλευτής της ΝΔ το 2015 ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να συνταχθεί με την κομματική γραμμή (πρόεδρος της ΝΔ ήταν τότε ο Αντώνης Σαμαράς) και καταψήφισε με ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Κάποιοι στενοί του συνεργάτες του επισημαίνουν ότι αν προτείνει τώρα τον Προκόπη Παυλόπουλο θα αποτελεί προσωπική του ήττα καθώς είναι σαν να αναγνωρίζει ότι το 2015 έκανε λάθος.

Από τότε, όμως, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη θητεία με κορυφαία στιγμή τη συμβολή του ώστε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015,μετά το δημοψήφισμα. Αποτελεί το πρόσωπο που συγκεντρώνει μια ευρύτατη συναίνεση, καθώς ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ταχθεί ήδη υπέρ, με αποτέλεσμα τυχόν πρότασή του για δεύτερη θητεία θα συγκεντρώσει πάνω από 240 βουλευτές, αριθμός που αποτελεί μήνυμα εντός και-κυρίως- εκτός της χώρας για την κρίσιμη φάση που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιπλέον συγκεντρώνει την αποδοχή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Ο πρωθυπουργός, όμως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και υπό αυτή την έννοια όλα είναι ανοιχτά, παρά την ύπαρξη του «φαβορί», καθώς υπάρχουν και αντεπιχειρήματα στο ηγετικό επιτελείο του Μαξίμου.

Για να φτάσει, ωστόσο, στο δίλημμα «Παυλόπουλος ή άλλος» και προκειμένου να αποφασίσει σε περίπτωση που πει «άλλος», ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα προτείνει θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο ή πρέπει να είναι τεχνοκράτης; Η ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μάλλον επηρέασε τον πρωθυπουργό να καταλήξει στην απόφαση το πρόσωπο που θα προτείνει να ανήκει ή να προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, τον στενό ή τον ευρύτερο. Η οριστικοποίηση της απόφασης αυτής αποκλείει αυτομάτως όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα -με τη στενή ή ευρύτερη έννοια- που κυκλοφόρησαν όλο αυτόν τον καιρό.

-Το πρόσωπο που θα προταθεί μπορεί και πρέπει να επιτυγχάνει την ευρύτερη συναίνεση; Η απάντηση είναι ναι, παρ’ ότι το αναθεωρημένο τον Νοέμβριο Σύνταγμα επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκλέξει Πρόεδρο ακόμα και με λιγότερες ψήφους από αυτές που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείεται, για παράδειγμα, ο Αντώνης Σαμαράς, που ούτως ή άλλως συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες και στην Ευρώπη, αλλά και στελέχη –εφόσον η προσπάθεια συναίνεσης είναι ειλικρινής- όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ έχει μηνύσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο Novartis. Από τη στιγμή, πάντως, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης όριζε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Παναγιώτη Πικραμμένο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, γνώριζε ότι τον «καίει» από υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

-Συναίνεση για την εκλογή Προέδρου με κύριο αποδέκτη την αξιωματική αντιπολίτευση ή την κεντροαριστερά; Η Φώφη Γεννηματά επιμένει ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν ανταποκριθεί στην πρόταση θα περιορίσει αισθητά, προϊόντος του χρόνου, τις πιθανότητες συγκρότησης συμμαχίας μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν θα μπορεί να προτείνει πρόσωπα όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και προφανώς αρνητικές ψήφοι, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν διαθέτει πιθανότητες πρωτίστως γιατί θα είναι Πρόεδρος με ισχυρή άποψη σε βαθμό που θα ξεπερναει λόγω της ισχυρής του προσωπικότητας τα όρια που προβλέπονται για το αξίωμα.

-Γιατί δεν θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής και τι έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό; Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να καταλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρωτίστως επειδή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν διαθέτει τις αρμοδιότητες που ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει- άλλωστε για τους ίδιους λόγους απέρριψε αντίστοιχη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες των <> ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει πολλαπλώς στο Μέγαρο Μαξίμου πως θεωρεί θετική μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, με εξαίρεση όμως την έμμεση αναφορά του στα 27 οκτωβρίου στη θεσσαλονίκη αποφεύγει να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, καθώς δεν επιθυμεί σε καμία των περιπτώσεων να δυσκολέψει τις κινήσεις του πρωθυπουργού- ή να αφήσει περιθώρια μια κίνησή του να ερμηνευτεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

-Η πορεία των εθνικών θεμάτων θα επηρεάσουν την απόφαση για το πρόσωπο που θα προταθεί; Αναμφίβολα ναι, άλλωστε οτιδήποτε άλλο θα ήταν απλά εγκληματικό- και ουδείς πρωθυπουργός λειτουργεί ανεύθυνα.

-Άνδρας ή γυναίκα; Οι πληροφορίες τουλάχιστον επιμένουν ότι ο υποψήφιος θα είναι άνδρας.

-Υπάρχει ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να διαθέτει «χαρτί» που δεν γνωρίζει κανείς και να πέσουμε όλοι από τα σύννεφα; Αναμφίβολα ναι- και θα είναιηλίθιος όποιος υποστηρίξει το αντίθετο. Το ερώτημα είναι απλώς το πρόσημο μιας τέτοιας έκπληξης.

– Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση εάν το πρόσωπο αυτό δεν είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος; Η απάντηση είναι απλούστατη: από το πρόσωπο που θα προταθεί.

-Πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του …βουνού; Ισχύουν όσα έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 16 Δεκεμβρίου: «Στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, όπως προβλέπεται από την αναθεώρηση του άρθρου 32, παράγραφος 4 του Συντάγματος στα τέλη Φεβρουαρίου, μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και πέντε ψηφοφορίες! Για την ανάδειξή του πλέον προβλέπονται ψηφοφορίες με πλειοψηφίες 200,200,180, 151 και στην ακραία περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων την πρώτη φορά. Μεταξύ δε της κάθε ψηφοφορίας προβλέπεται διάστημα πέντε ημερών.

Το Μαξίμου, βεβαίως, διαμηνύει πως θα επιλεγεί προσωπικότητα που θα συγκεντρώνει ευρύτατη (ή ευρύτερη) συναίνεση και, συνεπώς, δεν θα χρειαστούν όλες οι ψηφοφορίες, θεσμικά, όμως, οι ημερομηνίες θα πρέπει να τηρηθούν».

Πηγη: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ