Το σκληρό πόκερ της Αν. Μεσογείου

Τις μέρες αυτές συνηθίζεται (λένε κάποιοι ότι είναι παράδοση) οι περισσότεροι να το ρίχνουν στα χαρτιά γιατί θεωρούν πως μέσω αυτής της οδού θα «πιάσουν την καλή» και θα γίνουν πιο πλούσιοι.

Κάποιοι βεβαίως δοκιμάζουν απλώς την τύχη τους και άλλοι λόγω εθισμού προσπαθούν να κερδίσουν ακόμα πιο πολλά. Όπως και να έχουν τα πράγματα στα χαρτιά όλοι κατά διαστήματα κάτι κερδίζουν. Γι’ αυτό και όσοι ασχολούνται συστηματικά με το πόκερ (ή και άλλα χαρτοπαίγνια) μπορεί τη μια μέρα να είναι πλούσιοι και την άλλη φτωχοί.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα το ανατολικό της κομμάτι θυμίζει πάρα πολύ από ένα τραπέζι στο οποίο έχει στρωθεί πράσινη τσόχα. Αυτό που παίζεται δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι με χαρτιά. Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό παιχνίδι πόκερ όπου οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν πολύ σκληρά νεύρα και αντοχές. Χρειάζεται ακόμα να είναι προσεκτικοί στην κάθε τους κίνηση και να μπορούν να αντιληφθούν πότε ο αντίπαλος μπλοφάρει ή εάν εννοεί τις κινήσεις του.

Στο πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν οι δυνατοί παίχτες με πολλές στοίβες από φίσες μπροστά τους οι οποίοι σε κάθε γύρο ποντάρουν χωρίς φειδώ καθότι έχουν την άνεση να το πράξουν και δεν τους ενδιαφέρει εάν χάσουν κάποιοι ποσό. Στόχος αυτών των παιχτών είναι να συμπαρασύρουν και όλους τους υπόλοιπους σε ένα ανεξέλεγκτο ποντάρισμα, όπου ο πιο ισχυρός θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.

Υπάρχουν, την ίδια ώρα, και εκείνοι οι παίχτες που κάθονται να παίξουν με λίγες φίσες. Αυτοί που το κάνουν για να δοκιμάσουν την τύχη της. Για να τους βγει το παιχνίδι χρειάζεται να είναι προσεκτικοί σε κάθε τους κίνηση. Να ποντάρουν με προσοχή και μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές τους. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητούν άλλους συμπαίχτες στο τραπέζι οι οποίοι μπορεί να έχουν την ίδια στόχευση μαζί τους.

Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Και σήμερα κάθονται στο τραπέζι παίχτες που ποντάρουν ανεξέλεγκτα γιατί αισθάνονται ότι έχουν μια δύναμη που τους το επιτρέπει. Αυτή είναι η Τουρκία, που προσπαθεί να πάρει το παιχνίδι χωρίς να παίζει ορθόδοξα και χωρίς να είναι έτοιμη να δεχθεί ότι και οι άλλοι παίχτες έχουν δικαιώματα.

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι οι παίχτες, όπως είναι η Κύπρος, που κάθονται στο τραπέζι με πολύ λίγες φίσες μπροστά τους και θα πρέπει να κάνουν προσεκτικές κινήσεις. Πρέπει να είναι προσεκτικοί κάθε φορά που ποντάρουν και κυρίως να μην ξεφύγουν όταν πάρουν τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύουν να ξεφύγουν και να χάσουν τον έλεγχο.

Και εκεί που θα πιστεύουν ότι η παρτίδα είναι δική τους και θα τινάξουν την μπάνκα, το παιχνίδι τους ξεφεύγει από τον έλεγχο και χάνουν τα πάντα. Χρειάζεται λοιπόν η Κύπρος να παίζει με σύνεση και προσοχή το ενεργειακό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου. Να κάνει σωστές κινήσεις, ώς εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές της. Χρειάζεται να κάνει προσεκτικά βήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και να μην παρασύρεται από τις κινήσεις του αντιπάλου της.

Γιατί η Τουρκία, δυστυχώς για την Κύπρο, έχει την άνεση να οδηγήσει το παιχνίδι στα άκρα συμπαρασύροντας και τους άλλους παίχτες. Εάν αντίπαλοι της Τουρκίας παρασυρθούν σ’ ένα παιχνίδι που δεν μπορούν να ελέγξουν, τότε θα της προσφέρουν πολύ περισσότερα από αυτά που ελπίζει η ίδια να κερδίσει.

Ανδρέας Πιμπίσιης
philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ