Η Βασιλόπιτα είναι παράδοση! Μαζί με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες, είναι διάφοροι λόγοι για τους οποίους χαιρόμαστε που έρχονται γιορτές.
Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει για την Πρωτοχρονιά το κέικ που θα σας μείνει αξέχαστο. Μια συνταγή που όλοι αναζητούν…
Συστατικά
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 7 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι). Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ. Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!!!
Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
https://youtu.be/IyarhoW4yFQU
Δείτε όλες τις συνταγές στο akispetretzikis.com
Το πιο αρωματικό ποτό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!
Η καταγωγή του eggnog εντοπίζεται κάπου στον 13ο αιώνα, όταν οι Βρετανοί μοναχοί πρόσθεσαν αλκοόλ και μπαχαρικά σε ένα ποτηράκι με γάλα και αβγά χτυπημένα. Όταν αργότερα το eggnog πέρασε στην Αμερική, προστέθηκε ρούμι που υπήρχε σε αφθονία και έτσι φτάσαμε στο πιο εκκεντρικό αλλά και πιο αρωματικό ποτό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Και αν νομίζετε ότι χρειάζεστε περίεργα υλικά και σπάνια μπαχάρια για να δημιουργήσετε το δικό σας εορταστικό κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσει τους φίλους σας, ο bartender Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος έρχεται για να διαλύσει τον μύθο. Αυτή είναι η μυστική συνταγή για το ποτό με την ιδιαίτερη υφή και την ξεχωριστή γεύση, το eggnog!
Υλικά
- 600 ml γάλα φρέσκο πλήρες 3,5%
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 4 αυγά (4 ασπράδια και 4 κρόκους)
- 110 gr ζάχαρη
- 2 ξύλα κανέλας (Κευλάνης ή Ινδονησίας)
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ πρέζα τριμμένο κάρδαμο
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα τριμμένη τόνκα (προαιρετικά)
- 140 ml μαύρο ρούμι
Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα της βανίλιας, 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, (την τόνκα) και τις κανέλες και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας τακτικά. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός και πριν μας φουσκώσει το μείγμα το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά προσθέτουμε στον κάδο ενός μίξερ τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λευκή αφράτη κρέμα. Κατόπιν προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα γάλακτος και μπαχαρικών που είχαμε δημιουργήσει πρότινος μέσα στο μίξερ με την κρέμα σιγά σιγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποκτήσει μια αρμονική υφή και όψη κρέμας. Στο τέλος προσθέτουμε το ρούμι ανακατεύοντας ήπια για λίγο. Σκεπάζουμε την κρέμα μας με μια μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 48 ώρες.
Μετά από 2 μέρες παίρνουμε τα ασπράδια που είχαμε τοποθετήσει στο ψυγείο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε την μαρέγκα στο μείγμα μας που είχαμε στο ψυγείο για 48 ώρες με μία σπάτουλα και ανακατεύουμε ήπια μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αυτή η τεχνική θα προσδώσει στο eggnog μας ένα πιο πλούσιο σώμα και θα δημιουργήσει μια παχιά κρέμα στην επιφάνεια του ποτηριού μας. Πάραυτα θεωρώ πως δεν είναι υποχρεωτική και αν θέλει κάποιος ένα πιο υδαρό και φινετσάτο ρόφημα μπορεί να παραλείψει αυτό το βήμα και να σερβίρει το eggnog απευθείας χωρίς τη μαρέγκα.
Και στις 2 περιπτώσεις σερβίρουμε σε φλυτζάνια ή γυάλινα ποτήρια και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο από πάνω.
Tip. (Καλό είναι όταν θερμαίνουμε ένα μείγμα και θέλουμε γεύση κανέλας, να προτιμάμε ξύλα κανέλας και να μην προσθέτουμε τριμμένη κανέλα διότι μετά στο ρόφημα πιθανόν να μας δώσει μια δυσάρεστη αίσθηση καύσης ως επίγευση στον ουρανίσκο και κυρίως στον φάρυγγα).