19/04/2021

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγγέλλει ανακήρυξη ΑΟΖ

Προπομπός ο EastMed που υπογράφει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

EastMed: H πιο ανταγωνιστική επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου
Η σημερινή υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed στην Αθήνα στέλνει το πιο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και υποδηλοί την αποφασιστικότητα Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας και ότι δεν φοβούνται τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν περιορίσθηκε μόνο στα θέματα υπερασπίσεως της εθνικής ακεραιότητος, αλλά αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ουσιαστικώς με τη δήλωση που έκανε προανήγγειλε την ανακήρυξη ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι οι απειλές της Τουρκίας στρέφονται και κατά της Ευρώπης, του εδάφους της, των συνόρων της και της ΑΟΖ της. Επίσης, δεν είναι τυχαίος βεβαίως ο χρόνος που επέλεξε να τοποθετηθεί επ αυτού, καθώς ο αγωγός EastMed προϋποθέτει εκτός των άλλων να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.
Αφού σημειώνει ότι η χώρα μας ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η ίδια ωστόσο υπονομεύει αυτή την πτυχή και δίδει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς τα εξής: Πρώτον, την συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, δεύτερον την στάση της στο μεταναστευτικό και το κυριότερο, την συμπεριφορά της έναντι του σεβασμού του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου Δικαιωμάτων της Ελλάδας, εις ό,τι αφορά τα σύνορά μας, την επικράτειά μας και φυσικά την ΑΟΖ μας. “Η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ότι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την ΑΟΖ μας, που είναι, αυτοθρόως και Σύνορα, Επικράτεια και ΑΟΖ της ΕΕ. Άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο “Μνημόνιο Κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο κατά διεθνή μάλιστα ορολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Χώρα μας στην περιοχή μας, και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές”, ανέφερε ο Πρόεδρος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Παυλόπουλος και κατά την ομιλία του στους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς ομίλησε εκ νέου για την χάραξη ΑΟΖ που θα είναι και ευρωπαϊκή, ενισχύοντας περαιτέρω το μήνυμα που θέλει να στείλει στην Τουρκία.
Στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά και του υπουργού Αμύνης Χουλυσί Ακάρ που δήλωσε χθες ότι πρέπει δικαίως να διαμοιρασθεί ο φυσικός πλούτος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνίες βιώνουν μεγάλους εσωτερικούς διχασμούς, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη”, υπογράμμισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.
Ο Ερνογάν αναμένεται σήμερα, με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για τον East Med, να εξαπολύσει μύδρους κατά των Ελλήνων, των Κυπρίων και των συμμάχων τους, καθώς η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ανάψει το “πράσινο φως” για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ