Bloomberg East Med: Αγωγός 1.900 χιλιομέτρων θα συνδέει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bloomberg East Med: Αγωγός 1.900 χιλιομέτρων θα συνδέει τα πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα υπογράψουν την Πέμπτη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σύνδεση 1,900 χιλιομέτρων (1,181 μίλια) θα συνδέει πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου με ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το έργο αναπτύσσεται από την IGI Poseidon SA, κοινή επιχείρηση του κρατικού προμηθευτή της χώρας Depa SA και της Edison SpA. Ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία αργότερα.
Η συμφωνία έρχεται ακριβώς καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή μετά την αμφισβητούμενη συμφωνία της Τουρκίας που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και επιβεβαιώνει τις απαιτήσεις σε περιοχές της Μεσογείου που μπορεί να διασχίσει ο αγωγός. Οι τρεις υποψήφιες χώρες αντιτίθενται όλοι στη συμφωνία.Η συμφωνία αγωγών δεν αποσκοπεί στην αποστολή μηνύματος στην Τουρκία, αλλά στην προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα σε περιφερειακό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στις 24 Δεκεμβρίου.
Η IGI Poseidon τον Δεκέμβριο συμφώνησε να επιταχύνει την ανάπτυξη του αγωγού EastMed και να λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση μέσα σε δύο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι υποστηρίζει το έργο, διότι θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού του με φυσικό αέριο και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Πομπέο υπογράμμισε επίσης την αμερικανική υποστήριξη για τον αγωγό όταν παρευρέθηκε σε τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ