EastMed: Οι ρήτρες ασφάλειας και η ενεργοποίηση συμμαχιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα κρίσιμα γεωπολιτικά δεδομένα που διαφοροποιούν ή δημιουργούν την προοπτική να διαφοροποιήσουν σοβαρά το ισοζύγιο ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο φέρει η επόμενη μέρα της υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, την οποία κατέχει και αποκαλύπτει στο σύνολο της το Σίγμα.

Το μπλοκ που δημιούργησαν Τελ Αβίβ, Λευκωσία και Αθήνα στηρίζεται πλέον σε χειροπιαστές εξελίξεις και το υπογραφέν πολιτικό πλαίσιο για τον αγωγό έρχεται να απαντήσει στην μονίμως αντιδρώσα Τουρκία.
Η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τις ρήτρες ασφαλείας που, όπως από χθες βράδυ αποκάλυψε το Σίγμα, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την ενεργοποίηση ευρύτερων συμμαχιών.
Ξεκινώντας από τις αρχικές δραστηριότητες του σχεδίου που σχετίζονται με τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση της διαδρομής και συνεχίζονται καθ ‘ όλη την διάρκεια του έργου, κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του αγωγού και όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται στο έδαφος αυτού του μέρους που εμπλέκεται σε δραστηριότητες του έργου.
Τα μέρη θα συνεργαστούν λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του αγωγού.
Από την άποψη αυτή, τα μέρη μπορούν να διατυπώσουν πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες και διακανονισμούς σχετικά με συνεργασίες στα ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με το έργο/ αγωγό.
Ομοίως και το άρθρο 7 της συμφωνίας που επιβάλλει άμεση ενημέρωση αλλήλων σε περίπτωση επεισοδίου που θα βλάπτει τα συμφέροντα του αγωγού.
Βάζοντας έτσι στο κάδρο και την εξίσωση πως η απειλή της Τουρκίας έναντι ενός συνιστά απειλή για όλους.
Την ώρα μάλιστα που οι Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και Νετανιάχου σφράγιζαν την νέα εποχή, η Τουρκία αποφάσιζε να παρέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη.
Κίνηση που δεν έμεινε αναπάντητη, με τους τρεις ηγέτες όντας σε δείπνο να σηκώνουν με την πρώτη το γάντι, δείχνοντας πλέον την αποφασιστικότητα, αλλά και την πυγμή που θέλουν να έχει το μπλοκ που σύμπηξαν.
«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στην Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για την σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης».
Η παρέμβαση των τριών είχε άμεση αντανάκλαση στις ΗΠΑ που, παρά τα όσα λέγονται στο εσωτερικό Κύπρου και Ελλάδας, δείχνει να στηρίζουν με κλειστά μάτια τον αγωγό, όπως έσπευδε να δηλώσει πριν καν στεγνώσει το μελάνι, εκπρόσωπος του State Department.
”Με ικανοποίηση είδαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, συνεχίζοντας τις εργασίες μας από την συνάντηση των 3+1 τον Αύγουστο και υπογράφοντας την Τριμερή Συμφωνία για τον Ενεργειακό Διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου”.
Στήριξη που έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση στα ερωτήματα βιωσιμότητας που θέτουν κάποιοι και τα οποία δεσμεύονται οι τρεις χώρες να αντιμετωπίσουν, μέσω της συμφωνίας.
Η οποία στο άρθρο 4, παράγραφος 3, συγκεκριμενοποιεί την δέσμευση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση του έργου με συμμετοχή και της Ε.Ε. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης προτίθενται μάλιστα στο επί θύραις Ευρωπαικό Συμβούλιο να ζητήσουν να ενταχθεί ο αγωγός EastMed στα συμπεράσματα και να χαρακτηριστεί ως εμβληματικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της κοινότητας.
Σε ό,τι τέλος αφορά την συμμετοχή της Ιταλίας δεν τίθεται σε αμφιβολία. Και η υπογραφή τεσσάρων αντιτύπων της διακρατικής – ώστε σύντομα να βάλει και η Ρώμη υπογραφή – έρχεται να απαντήσει σε αμφιβολίες που ήδη ηγέρθησαν από κάποιους.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ck6RdOKS-24&w=727&h=400]
.
Χρίστος Χαραλάμπους
sigmalive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ