Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Ουάσιγκτον, Τρίπολη -Στο κέντρο των εξελίξεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναντήσεις με ευρύτερο διπλωματικό και πολιτικό νόημα θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα και έχουν στο επίκεντρό τους περιφερειακές και άλλες εξελίξεις.

Η προσοχή στρέφεται προς τέσσερις κατευθύνσεις: στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ουάσιγκτον και την Τρίπολη.
Στα μέσα της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή. Για το Κάιρο ετοιμάζονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλαδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας.
Όπως έχει ήδη λεχθεί, στη συνάντηση του Καΐρου θα συμμετάσχει και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο Γάλλος υπουργός μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα έχουν επαφές με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Η Τουρκία θέλει να απαντήσει στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Κι αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη με τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, που θα τελέσουν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Η Τουρκία ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα πως ενώ οι άλλες χώρες της περιοχής βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού, η ίδια προχωρά με έργα. Ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και απ’ εκεί στη νότια Ευρώπη.
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Μια συνάντηση η οποία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, τόσο λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα φεύγουν από το Μαξίμου, παραμονές της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκμεταλλευθεί το τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το σύνολο των συναντήσεων του στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποκομίσει συγκεκριμένα οφέλη για την Ελλάδα, προβάλλοντας τη χώρα ως τον βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται τα ενεργειακά.
Ανδρέας Πιμπίσιης
philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ