Το παλιό αυτό ερώτημα, που είχε διατυπώσει ο Κ. Καραμανλής, σήμερα θα έπρεπε επί το ορθότερο να είναι: «ποιος πραγματικά ασκεί την πολιτική εξουσία;». Και επειδή η απάντηση επιφανειακά είναι αυτονόητη ότι δηλαδή την πολιτική εξουσία την ασκούν οι πολιτικοί, το ζωτικό ερώτημα είναι «ποιος επιλέγει, ποιος επιβάλει, ποιος χρηματοδοτεί και ποιος ελέγχει και κατευθύνει τους πολιτικούς;». Τους επιλέγει, τους επιβάλει, τους χρηματοδοτεί, τους ελέγχει και τους κατευθύνει ο λαός; ή τους επιλέγει, τους επιβάλει, τους χρηματοδοτεί, τους ελέγχει και τους κατευθύνει μια μικρή ολιγαρχία κυρίως κρατικοδίαιτων νταβατζήδων και μιντιαρχών; Βλέπετε ότι στο πιο πάνω ερώτημα δεν έχει συμπεριληφθεί το ερώτημα: «ποιος τους εκλέγει;».
Δυστυχώς, τους εκλέγει ο λαός και είναι η μόνη επαφή που έχει αυτό το πολιτικό προσωπικό με το λαό. Απελπιστικά η μόνη. Ναι είναι αλήθεια, το ομολογούμε. Εμείς οι πολίτες έχουμε ευθύνες, εμείς τους εκλέγουμε, αλλά… ποιος τους επιλέγει στα ψηφοδέλτια; Ποιος τους επιβάλει μέσα από τα ΜΜΕ που κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανύποπτους πολίτες; Ποιος χρηματοδοτεί τις πανάκριβες προεκλογικές τους εκστρατείες; Και ποιος είναι εκείνος που τους ελέγχει και τους κατευθύνει μετά την εκλογή τους; Μήπως εμείς; Όχι βέβαια.
Διαπλεκόμενα συμφέροντα εκβιάζουν και ελέγχουν τις πολιτικές ηγεσίες και μέσω αυτών και με τη βοήθεια της αντιδημοκρατικής πρακτικής του κομματικού «μαντριού», ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό. Στη συνέχεια ο πολιτικός πραγματοποιεί συναλλαγή με τον ψηφοφόρο του, ανταλλάσσοντας την ψήφο με ρουσφέτι.
Αυτό είναι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε.
Δηλαδή θα πρέπει να κάνουμε στοχευμένες επεμβάσεις στο συνταγματικό πλαίσιο ώστε οι πολιτικοί να επιλέγονται, να ελέγχονται και να κατευθύνονται από τους πολίτες.
Αυτός είναι ο στόχος ενός μεταρρυθμιστικού κινήματος που ήδη αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα.
Πέτρος Χασάπης