Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε τελικά

Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει τη θεωρία ότι χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας και άρα έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ωστόσο, ο νευρολόγος Dr. Richard Cytowic καταρρίπτει αυτό το μύθο, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα το 90% του εγκεφάλου που υποτίθεται ότι «κοιμάται», επί της ουσίας σφύζει από λειτουργία.
Όπως εξηγεί, η γνωστή παρανόηση περί του «10%» ξεκινά από έναν επιστήμονα που έζησε τον 19ο αιώνα, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας στο μέγιστο δυνατό».
Στην πραγματικότητα, το υπόλοιπο 90% του εγκεφάλου χρησιμοποιείται στο να σχεδιάζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να σκεφτόμαστε αφαιρετικά.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Dr. Cytowic, κάθε στιγμή χρησιμοποιούμε έως και το 16% των κυττάρων του εγκεφάλου μας και αυτό γιατί τόσο επιτρέπουν τα ενεργειακά μας αποθέματα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος, ωστόσο αυτό το 16% είναι που μας εμποδίζει από το να κάνουμε ταυτόχρονα δύο ασχολίες εξίσου καλά.
Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση του Dr. Cytowic σε συνέδριο Ted-X στις ΗΠΑ:
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5NubJ2ThK_U&w=650&h=396]
.
onmed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ