Η Λ' Άκουιλα και η πρόκληση του 5G (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λ’ Άκουιλα είνα σε φάση ανακατασκευής. Βίωσε έναν τρομερό σεισμό, αλλά τώρα κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Είναι ανάμεσα στις ιταλικές πόλεις που επιλέχθηκαν για να εφαρμοστεί σε πιλοτική φάση το δίκτυο 5G.

Επισκεφτήκαμε το εργαστήριο όπου η κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών ZTE σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της πόλης δοκιμάζουν μια τεχνολογία που έχει να κάνει με τις έκτακτες καταστάσεις σε περίπτωση σεισμών. Με το δίκτυο 5G, το σήμα συναγερμού μπορεί να σταλεί πιο γρήγορα. Ο Φάμπιο Γκρατσιόζι, καθηγητής μηχανικής των Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας εξηγεί:
«Φανταστείτε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μπορούμε να παρακάμψουμε τη σεισμική δόνηση. Χάρις στην τεχνολογία 5G, μπορούμε να στείλουμε σήμα συναγερμού στην Λ Άκουιλα, 8 δευτερόλεπτα νωρίτερα από την έλευση του σεισμικού κύματος».
Και το 5G δεν έχει να κάνει μόνο με τους σεισμούς. Στην έξυπνη πόλη του μέλλοντος, οι ερευνητές θέλουν να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες σε διαφορετικούς τομείς. Ανάμεσά τους και οι τέχνες. Η Λ’ Άκουιλα θέλει να γίνει ένα ζωντανό εργαστήριο, όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας 5G για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας. Δεν συμφωνούν όλοι με αυτό. Πολλοί φοβούνται τους ενδεχόμενους κινδύνους που προκύπτουν από αυτήν για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2zn2NIbiEEs&w=711&h=400]
.
Ο δήμαρχος της πόλης Πιερλουίτζι Μπιόντι έχει πειστεί ότι η πόλη χάρις στην τεχνολογία θα γίνει πρότυπο για όλη τη χώρα: «Το 5G είναι το μέλλον, όσον αφορά στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει και την καθημερινή του χρήση. Από αυτή την άποψη, η Λ’ Άκουιλα χρειάζεται να προσφέρει έξυπνες λύσεις, όπου υπάρξει ανάγκη και να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που προέκυψαν από τον σεισμό. Κάνοντας αυτό θα δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο που μπορούν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι στο μέλλον».
Ο Μαουρίτσιο Μαρτούτσι έχει διαφορετική άποψη. Είναι εκπρόσωπος της ιταλικής ένωσης Stop 5G. Θεωρεί την επέκταση της τεχνολογίας ως καταστροφή και είναι εναντίον της χρήσης του 5G στην Ευρώπη: «Υπάρχουν τόσοι πολλοί που έχουν ήδη αρρωστήσει, που υποφέρουν από την έκθεση στην ακτινοβολία. Ζητούμε από τις εθνικές κυβερνήσεις και το ευρωκοινοβούλιο να σταματήσουν αυτή την τεχνολογία, γιατί η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για το 5G δεν έχει ελεγχθεί ακόμη. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στην ακτινοβολία».
Η Ιταλική κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του 5G, στο οποίο θα ελέγχει πιο στενά τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες που θέλουν να το προσφέρουν και δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Μια κίνηση που πολλοί πιστεύουν ότι θα καθυστερήσει την έλευση των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην χώρα.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ