Πενταμερής Καΐρου: "Στη Λιβύη το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς από την Τουρκία όπως σε Κύπρο και Αιγαίο"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας (Κάιρο, 8 Ιανουαρίου 2020)

Πενταμερής Καΐρου: Το κοινό ανακοινωθέν των δέκα σημείων -«Η Τουρκία να παύσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες»
Η σημερινή μας συνάντηση μας πρόσφερε μια μεγάλη ευκαιρία να διεξαγάγουμε εμπεριστατωμένες συζητήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.
Αυτός είναι ένας τομέας όπου παρατηρήσαμε μια απότομη αύξηση της αστάθειας και μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Και είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που η Γαλλία προσχώρησε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη συνάντησή μας εδώ σήμερα. Ήταν επίσης σημαντικό ότι η Ιταλία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις μας.
Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -περιλαμβανομένης και της Τουρκίας- υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στη Λιβύη, δυστυχώς παρατηρούμε το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες. Όπως και για την παράνομη απόφαση της τελευταίας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. “Εισαγωγή” στρατευμάτων ή όπλων, γεγονός που συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Επιπλέον, οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.
Ήρθε η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, σε Έλληνες δημ/φους μετά την συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας (Κάιρο, 08.01.2020)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτή την τετραμερή, και με τη συμμετοχή της Ιταλίας ως παρατηρητή, πιστεύετε ότι ορθώνεται πραγματικά ένα ανάχωμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επι τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης. Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε. Όμως είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας. Η παρουσία του κ. Le Drian εδώ σήμερα και η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση, όσο και αργότερα κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς.
Κοινό ανακοινωθέν
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_c9KpjVLnyc&w=727&h=400]
.
Τι μεταδίδει το dailynewssegypt.com
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου απέρριψαν σθεναρά τις τουρκικές κλιμακώσεις στη Λιβύη και ζήτησαν το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να στηρίζει τη διάσκεψη του Βερολίνου προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Τα δύο μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) κλιμάκωσαν την κρίση, εξήγησε ο Shoukry.
Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, υποστήριξε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι ανησυχητικό και νόμιμα άκυρο.
Επιπλέον, ο Le Drian συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Λιβύης την Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη επίτευξης σταθερότητας στη Λιβύη, μέσω πολιτικής λύσης. Υποστήριξαν επίσης την ανάγκη υποστήριξης του στρατού της Λιβύης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ένοπλων πολιτοφυλακών.
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1214973916260773889
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1214951904930869248
https://twitter.com/ItalyMFA/status/1214969590524076032
https://twitter.com/MfaEgypt/status/1214957193742749702

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ