Εξαγοράζει το 20% της πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρία

H Βουλγαρία θα εξαγοράσει το 20% της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, σε μια κίνηση διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας πέραν της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση Bulgartransgaz θα αγοράσει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει το έργο.
“Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Bulgartransgaz EAD κ. Vladimir Malinov και τον κύριο μέτοχο της Gastrade AE κας Ασημίνας – Ελένη Κοπελουζού, στην αίθουσα του Συμβουλίου Υπουργών παρουσία του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού για τη Μεταρρύθμιση του Δικαστηρίου και της Υπουργού Εξωτερικών κ. Κ. Ekaterina Zaharieva, την υπουργό Ενέργειας κ. Temenuzhka Petkova και την κυρία Herro Mustafa, Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Bulgargaz θα λάβει μέρος στο δεσμευτικό market test για τον πλωτό σταθμό και θα δεσμεύσει ετήσια ποσότητα 300 έως 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου για τρία έως πέντε χρόνια.
Η συμμετοχή της Bulgartransgaz EAD στο έργο για ένα νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη Ενεργειακή Στρατηγική της Βουλγαρίας 2020 “Για αξιόπιστη, αποτελεσματική και καθαρή ενέργεια” και εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση. Η απόφαση ενέκρινε επίσης το επενδυτικό κόστος της Bulgartransgaz EAD για την κατασκευή της εγκατάστασης σύμφωνα με το μετοχικό της κεφάλαιο.
Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της συνολικής ιδέας των βαλκανικών διανομέων φυσικού αερίου, η οποία προβλέπει, μέσω της κατασκευής και της ανάπτυξης της απαραίτητης υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου, τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου των κρατών μελών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η εφαρμογή της ιδέας είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας διαφανούς, ρευστής και αξιόπιστης αγοράς φυσικού αερίου όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην περιοχή.
Το έργο ΥΦΑ κοντά στην Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα, έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο “κοινού ενδιαφέροντος” για τα κράτη μέλη. Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη εφαρμόζεται πλήρως για την επιδίωξη της πολιτικής και των προτεραιοτήτων για τη δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Η εφαρμογή του θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα προσφέρει περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου στην περιοχή.
Το έργο τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, ως τμήμα του Balkan Gas Hub, συνεργάζεται με άλλα έργα υποδομής στην περιοχή, όπως η Interconnector Greece-Bulgaria (IGB). Τα έργα αυτά, μαζί με την υπάρχουσα υποδομή της Bulgartransgaz EAD, θα βελτιώσουν την πρόσβαση της Βουλγαρίας και των χωρών της περιοχής στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Σημαντικοί προμηθευτές ΥΦΑ στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να είναι εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες. Εκτός από τη διαφοροποίηση των πηγών, η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων προμηθευτών φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και μεταξύ των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα Balkan Gas Hub, όπου ήδη πραγματοποιούνται συναλλαγές από διάφορες εμπορικές εταιρείες.
Οι σημερινές αποφάσεις είναι σημαντικές για την υλοποίηση ενός κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην επικράτεια της χώρας και θα επιτρέψουν στη Βουλγαρία να επωφεληθεί πλήρως από τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
bulgartransgaz.bg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ