Διαφωνίες, «καρφιά» και διάλογοι για …τζετ λαγκ, αεροπλάνα, κάπνισμα στα τετ α τετ Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά είχε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και ακολούθησε η συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα και μπροστά στους δημοσιογράφους είχαν έναν σύντομο διάλογο με αναφορές στο τζετ-λανγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, η συνάντηση κράτησε λίγο λιγότερο από μια ώρα χωρίς να ακολουθήσουν αμέσως δηλώσεις, με τον κ. Τσίπρα να ανταποκρίνεται χαριτολογώντας σε σχόλια δημοσιογράφων επισημαίνοντας πως ο προβληματισμός του έγκειται όχι στο κλίμα της συνάντησης αλλά στις εξελίξεις.
Μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=x4BYtq-URtY&w=560&h=315]
.
Τι είπε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση
Δεν είμαι προβληματισμένος από το κλίμα αλλά από τις εξελίξεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν κανονικό, ενώ σε ερώτηση για το εάν έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ζυγίζει τις καταστάσεις.
Για το εάν έχει πιθανότητες ο κ. Παυλόπουλος ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές αντιδράσεις
Αργότερα, στη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας καθώς και ότι ζήτησε αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Επίσης ότι εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά: Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Η ενημέρωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε λίγο μετά τη μία, με φιλοφρονήσεις και αιχμές.
Η κ. Γεννηματά σχολίασε με το καλημέρα πως «καλή η ενημέρωση αλλά εμείς επιμένουμε στο Συμβούλιο Αρχηγών» και ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για περίπου σαράντα λεπτά.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως ο χρόνος της συζήτησης αναλώθηκε κατά 99% στα εθνικά θέματα και ελάχιστα στο θέμα του εκλογικού νόμου, για τον οποίο όπως είπε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».
Η συνάντηση με τον Κ. Βελόπουλο
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα, τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης», στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε σους δημοσιογράφους: «Ο Μητσοτάκης με ρώτησε την αίσθησή μου για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του είπα ότι αν δεν μου πει όνομα δεν θα τοποθετηθώ . Μου είπε ότι ακόμα το σκέφτεται και θα είναι πρόσωπο που θα προκαλέσει έκπληξη».
Ο πρόεδρος της Ελλνηικής Λύσης είπε ότι ο ίδιος πρότεινε για Προέδρους τους κυρίους Κριμιζή, Νεγρεπόντε και Νανόπουλο.
Χαρακτήρισε «μείζονα τα εθνικά θέματα», προσθέτοντας: «Έχω κάποιες ενστάσεις. Δεν μπορεί κανείς να μας θεωρεί δεδομένους».
Σχολιάζοντας ερώτημα δημοσιογράφων για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ, απάντησε: «Ουαί υμίν».
Πηγές του Μαξίμου διέψευσαν ότι ο Μητσοτάκης του είπε πως σκέφτεται πρόσωπο που θα προκαλέσει έκπληξη
Ο διάλογος για το κάπνισμα
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ευδιάθετος, μπροστά στους δημοσιογράφους, θέλησε να κάνει χιούμορ με αιχμές για τον αντικαπνιστικό νόμο, λέγοντας ότι «η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο», επισημαίνοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός του απάντησε πως «οι καταστηματάρχες δεν κάνουν παράπονα γιατί ξέρουν πως ο νόμος ισχύει για όλους».
Αντίθετος με προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά
«Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση των περεταίρω εξελίξεων» δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Για μας ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μείζον θέμα, ούτε ο εκλογικός νόμος. Αυτά είναι μικρά θέματα, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο για ένα και μόνο λόγο», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Για να υπάρχει η μικροπολιτική αντιπαλότητα των κομμάτων και να λέμε ότι υπάρχουν ή ότι δεν υπάρχουν. Για την Ελληνική Λύση, σημαντικά είναι τα εθνικά θέματα. Είναι η οικονομία η ανεργία, το λαθρομεταναστευτικό. Η οικονομία δείχνει επιβράδυνση, το χειρότερο δε είναι ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή. Η φτώχια και οι συντάξεις, είναι το μείζον θέμα για την Ελληνική Λύση».
«Παρακαλούμε το πολιτικό σύστημα να μην κονταροχτυπιέται για τον εκλογικό νόμο ή δήθεν για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Δεν παράγει πλούτο η Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και οι μισθωτοί πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς. Αυτά πρέπει να κοιτάξουμε και κυρίως, τα εθνικά μας θέματα. Γιατί τώρα που μιλάμε, η Μεσόγειος φλέγεται και εμείς ασχολούμαστε με τα δικά μας εσωτερικά ζητήματα. Η Τουρκία προκαλεί. Το σκοπιανό, ακόμη και σήμερα, αιμορραγεί την Ελλάδα.
Μιλήσαμε στον πρωθυπουργό για την διπλωματία των εξοπλισμών. Του είπαμε δηλαδή, το ερώτημα που τίθεται. Τι κερδίζει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αγοράζοντας όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Εμείς ουσιαστικά, ακόμη και σήμερα, αναμένουμε από τους Αμερικανούς κάτι που δεν μας έχουν δώσει ποτέ. Βοήθεια. Η μονοπωλιακή σχέση με τις ΗΠΑ οδηγεί σε αδιέξοδα. Καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τις ενστάσεις μας για την Χάγη, γιατί πήγαμε και το 1976 και δυστυχώς, χάσαμε. Ούτε η Χάγη είναι λύση στο πρόβλημα της χώρας. Είναι μερικά ζητήματα που πρέπει να τα καταλάβουμε. Είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να είμαστε ισχυροί και να είμαστε έτοιμοι για όλα. Πρέπει να καθορίσουμε ΑΟΖ. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και του έδωσα πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, για να καθορίσουμε την ΑΟΖ», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.
«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνει με την ΑΟΖ. Αυτή είναι με βάση το διεθνές δίκαιο, η άμυνα της χώρας.
Ο κόσμος είναι πολυπολικός και πρέπει να ανοίξουμε σχέσεις και με άλλες χώρες. Υπάρχει η Κίνα, υπάρχει η Ρωσία, υπάρχει η Γερμανία για μερικούς και η Ινδία που είναι αναδυόμενη δύναμη.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είδατε τι έκανε στο Ιράκ. Καλό είναι το διεθνές δίκαιο που επικαλείται και η Ελλάδα, αλλά πάντοτε, δυστυχώς, ο ισχυρός επιβάλλεται.
Ζητήσαμε για ακόμη μια φορά συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Είμαστε οι πρώτοι που το προτείναμε και μας ακολούθησε η κ. Γεννηματά και ο κ. Τσίπρας. Επιμένουμε σε αυτή για να δούμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Χρειάζεται εθνική επαγρύπνηση, ομοψυχία, ένωση των Ελλήνων. Για μας η μικροπολιτική και ο μικροκομματισμός είναι πολύ μακριά. Για μας είναι πρώτα η Ελλάδα και να είμαστε έτοιμοι, να αν αντιμετωπίσουμε τα πάντα, ακόμη και το χειρότερο κακό που μπορεί να έρθει κάποια στιγμή».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βελόπουλος είπε για τον εκλογικό νόμο πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη.
Η συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη
Ευδιάθετοι εμφανίστηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη σύντομη συζήτηση που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους.
ΟΠρωθυπουργός ρώτησε τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τι να τον κεράσει κι εκείνος απάντησε “ένα νεράκι”. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον για το αν ο κ. Βαρουφάκης ξεκουράστηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών. “Ναι, λίγο. Δεν πέταξα. Έχει σημασία”, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο οποίος στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε: “Εσύ πήρες αεροπλάνο όμως…”.
“Εγώ πήρα ένα μεγάλο αεροπλάνο, για λίγες μέρες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προτού δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ αποχωρήσουν από την αίθουσα, ώστε να ξεκινήσει η συνάντηση.
Δείτε τον διάλογο:
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZrJHAZ9earo&w=817&h=489]
.
Βαρουφάκης: Θα πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και αν χρειαστεί να κηρύξουμε ΑΟΖ
Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό, αναφέροντας πως στο “τραπέζι” δεν ετέθη το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμείς θα πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή και αν χρειαστεί να κηρύξουμε ΑΟΖ θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά με με ποιο σκοπό;” για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως στη σημερινή εποχή, η πραγματική ανάπτυξη θα έρθει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σχετικά με το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως λάθος τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία και “χωρίς μια ατζέντα και ένα πλαίσιο συζήτησης, όπου η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αυτά που είναι ουσιαστικής σημασίας για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή”, ενώ τόνισε πως δυστυχώς ο Πρωθυπουργός έδειξε μία αμηχανία στην επιθετικότητα του κ. Τραμπ στην Μέση Ανατολή, που αποτυπώθηκε στις κάμερες.
Ένα σόου στον Λευκό Οίκο δεν βοηθάει στο να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα γιατί οι πιο σοβαροί Αμερικάνοι επενδυτές δεν έχουν την καλύτερη άποψη για τον κ. Τραμπ, είπε στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει ότι “είναι αδύνατο να δίνεις γη και ύδωρ ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες”.
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως “διαφωνούμε με την ενισχυμένη αναλογική” και “θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται κανένα μπόνους” για να προσθέσει πως “το μόνο που είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε είναι το πώς θα υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες, έτσι ώστε ο βουλευτής να λογοδοτεί στην τοπική του κοινωνία”.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UnhLquN_OK0&w=817&h=489]
.
Πηγή: real
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου
Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.
Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.
Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ