Κι όμως ο Προκοπης Παυλόπουλος άλλαξε την Ευρώπη

pavlopoulos-prokopis

 
 
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε δώσει επίσης του στίγμα του, κατά της λαίλαπας του Νεοφιλελευθερισμού, ακόμη πιο πριν από την ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή που έφερε το ΔΝΤ, το 2011 με ένα  βιβλίο – μανιφέστο  («ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ» εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ) όπου περιέγραφε απόλυτα την πορεία προς την άβυσσο που ακολούθησε.
Από την πρώτη μέρα του μνημονίου, ακόμη και σήμερα, οι ολίγιστοι, μοιραίοι και άβουλοι πολιτικοί και βαρόνοι των ΜΜΕ, ειρωνικά μας λένε “σίγα μην αλλάξετε την Ευρώπη” κυρίως από το αίσθημα μειονεξίας και φθόνου, διότι οι ίδιοι ήταν ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να παίρνουν εντολές, είτε από την διαπλοκή, είτε από την Τροϊκα.
Κι όμως. Ναι. Αλλάξαμε την Ευρώπη και την αλλάζουμε.
Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβριου 2017 ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί προανήγγειλε το νέο σχεδίο για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα προεδρεύει των συνεδριάσεων του Eurogroup, το οποίο θα πρέπει στο μέλλον λογοδοτεί στους δημοκρατικούς θεσμους και την ενίσχυση του ESM έτσι ώστε να γίνει σταδιακά το “ΔΝΤ της ΕΕ”. Αμφότερα είναι προτάσεις του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου και φυσικά της Ελληνικής Κυβέρνησης!
Αυτό ομως δεν έγινε τυχαία, ούτε υποχώρησε ξαφνικά ο Σοιμπλε, παραδίδοντας αμαχητι τον απόλυτο έλεγχο του Eurogroup, τον οποίο έχει μέχρι σήμερα.
Ούτε ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξαφνικά συμπάθησαν την Ελλαδα.
Μερικές χαρακτηριστικές διπλωματικές κινήσεις του Προέδρου ήταν όταν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2016, είχε αναφέρει με τον πιο επίσημο τρόπο: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.»
Η πρόταση του Προκόπη Παυλοπουλου εξετάστηκε τελικά στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου του 2016 (και μάλιστα με αναφορά στον Ελληνα ΠτΔ από το Reuters). Τον περασμένο Αύγουστο η Μέρκελ ανέφερε ότι είναι «Πολύ καλή σκέψη η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» αν και το πίστωσε στον Σόιμπλε, αλλά η δουλειά μας έγινε. Ο Γιούνκερ το ανέφερε, οπως είπαμε στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας το επανέλαβε στην συναντηση του με τον Ιταλο ομόλογο του την Πέμπτη και σύμφωνα με πηγες το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2017 για πρώτη φορά επίσημα θα εξεταστεί και το πλάνο – σχέδιο μετατροπής του ESM σε Νομισματικό Ταμείο!
Αλλη διπλωματική κίνηση-ματ, ήταν η συνάντηση του με τον Γερμανο Πρόεδρο Σταϊνμαγερ στις 9 Ιουνίου 2017, πριν το κρισιμο Eurogroup της 15 Ιουνίου 2017. Τι καλύτερο από το να ακούει όλη η Ευρώπη δια στόματος του Γερμανου ομολογου του, ότι είναι “Αδιανόητο το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα” λίγες μέρες πριν συνεδριάσει το Eurogroup;
Και τέτοιες διπλωματικές κινησεις, έγιναν ξανά και ξανά με κάθε συνάντηση σε κάθε συνάντηση, επίσημη και ανεπίσημη, με κάθε ηγέτη και με κάθε άλλο πολιτικό, και κάθε φορά έμπαινε και μπαίνει ένα λιθαράκι που ανεβάζει την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.
Ομοίως χτίστηκαν συμμαχίες που πριν το 2015 ήταν απλά ουτοπικές, όπως η «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως ονομάστηκε επισφραγίστηκε η συμμαχία του νότου στην ΕΕ, ή οπως η Αμυντική συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αιγυπτο και οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ. Η επαναφορά των καλων σχέσεων με την Βουλγαρία με τον οδικο άξονα Μπουργκας-Αλεξανδρούπουλης και η πιο προσφατη επιλογή του Εμμανουελ Μακρόν να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκο του όραμα από την Πνύκα.
Αλλάζει η Ευρώπη; Ναι, αργά, αλλά αλλάζει κι αυτό, επειδή πλέον το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει την πολιτική ηγεσία που μπορεί να το κάνει
Αυγερινού Χατζηχρυσού Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΧΩΝΙ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2017
pavlopoulos-prokopis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ