Ως “μνημείο” χαρακτηρίστηκε το κτήριο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μνημείο χαρακτηρίστηκε το ιστορικό κτήριο που στεγάζει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Δεκέμβριο.

Tο πέτρινο νεοκλασικό χτίστηκε το 1899 και αποτελούσε την εξοχική κατοικία του Αδριανουπολίτη επιχειρηματία Αλτιναλμάζη. Από το 1937 το κτίριο αγοράστηκε από τον έμπορο Χατζηκωνσταντή Στεφάνου και δόθηκε ως προικιό στην εγγονή του Χρυσούλα Βασιλείου Ζαφιρείου ή Μάγγου και μετέπειτα σύζυγο του Γρηγορίου Χρυσοστόμου, δικηγόρου, βουλευτού Έβρου και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κατά την περίοδο 1948-49.

Στην κατοικία αυτή τον Ιανουάριο του 1951 φιλοξενήθηκε ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Σήμερα ανήκει στην Ζαφιρεία Χρυσοστόμου, σύζυγο Νικολάου Παπαθανασίου. Στις 2-01-1993 το κτήριο κηρύχτηκε διατηρητέο.

Tο 1998 ανακαινίσθηκε από την οικογένεια Πολυχρόνη Γιαννακίδη με σκοπό την ίδρυση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Η νέα αποστολή καθιστά το κτίριο κέντρο γνωριμίας και προβολής του Θρακικού πολιτισμού αλλά και χώρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, αυτής που ξέρει να συμφιλιώνεται, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του μουσείου:

“Με αισιοδοξία χαιρετίζουμε την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/ 366785/ 38239/ 2945/891/22.11.2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 754/τ.Δ΄/ 17.12.2019, βάση της οποίας χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, το κτίριο που ευτυχής συγκυρία έφερε να στεγάζει το ΕΜΘ. Το κτίριο/μνημείο που κρατά ακόμα την αύρα από τον πρώτο οικιστικό πυρήνα της πόλης περνά στις επόμενες γενιές μέσα από την αλληλεπίδραση του ΕΜΘ με την τοπική κοινωνία. Ένα ακόμα τεκμήριο της συλλογικής μας ταυτότητας”.

Πηγή: e-evros

ΔΗΜΟΦΙΛΗ