Αποφασιστική απάντηση Μητσοτάκη στα σενάρια πολέμου με την Τουρκία

-Και αν χάσετε, κύριε Μητσοτάκη;
-Δεν θα χάσουμε, κύριε Τραμπ!

Τελικώς είχαν απόλυτο δίκαιο όσοι θεωρούσαν ότι η ουσία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν οι φλύαρες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου οι οποίες έγιναν μπροστά στις κάμερες. Η ουσία κρύβεται πίσω από όλα όσα ειπώθηκαν στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική αντιπροσωπεία εντός του Λευκού Οίκου, λίγα μέτρα μακριά από το Οβάλ γραφείο. Οι διευρυμένες συνομιλίες διήρκεσαν μόλις 25-30 λεπτά, ωστόσο εκεί ειπώθηκαν όλα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις της Παρασκευής πως διεμήνυσε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι η Ελλάς θα αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Και εισέπραξε ικανοποίηση πλην Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για “εθνική περιπέτεια”. Πρόγευση των διαθέσεών του έδωσε άλλωστε όταν διέκοψε τον Πρόεδρο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για να εκφράσει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την αντίδρασή του στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Αυτό που είναι άγνωστο όμως είναι ο διάλογος που διημείφθη μεταξύ τους πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο Πρωθυπουργός άριστα προετοιμασμένος εξήγησε στον Αμερικανό Πρόεδρο τις επιπτώσεις που θα έχει γενικότερα στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας και σταθερότητος στην ν/α Ευρώπη (και όχι μόνο για την Ελλάδα) τυχόν αποσταθεροποιητική δράση του Ερντογάν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Και χωρίς να χρησιμοποιήσει φορτισμένες φράσεις όπως “θερμό επεισόδιο”, εξήγησε πως είναι υποχρεωμένη και αποφασισμένη να αντιδράσει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση προσβολής της κυριαρχίας μας.

Στο σημείο αυτό συμφώνως προς διασταυρωμένες πηγές, ο Πρόεδρος Τραμπ ερώτησε τον Πρωθυπουργό:

-Και αν χάσετε;

Η απάντηση Μητσοτάκη ήταν ευθύβολος, ξεκάθαρος και δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών για το αν εννοεί ή δεν εννοεί αυτό που λέει. Ήταν απάντηση Έλληνος Πρωθυπουργού που τιμά το αξίωμά του.
Δήλωσε:

– Δεν θα χάσουμε κ.Πρόεδρε!

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ