Προκόπης Παυλόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπιστούν με πυγμή και αποφασιστικότητα το δίκαιο και την κυριαρχία τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 2542Την διαχρονικώς, απόλυτη ταύτιση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και την συγκρότηση αρραγούς μετώπου υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

   Ως προς το Κυπριακό, επανέλαβε ότι είναι διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, επισημαίνοντας, ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει πλήρως, και τάχθηκε υπέρ της επίλυσής του, το ταχύτερο δυνατό, με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. «Με βάση τις διατάξεις αυτές, η λύση του Κυπριακού σημαίνει, μεταξύ άλλων, κράτος ομοσπονδιακού -η συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως μορφή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τύπου, και κράτος πλήρως κυρίαρχο, γεγονός που, a priori, αποκλείει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός του και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

   Ακολούθως, σημείωσε ότι «πάντοτε κατά πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπισθούν, στο ακέραιο, τα σύνορά τους, την επικράτειά τους και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης τους, που είναι, αυτοθρόως, και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράμμισε ότι «η τουρκική αυθαιρεσία εν προκειμένω δεν θα περάσει». Μάλιστα, επισήμανε ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της φερόμενης ως κυβέρνησης της Λιβύης. Η θέση μας είναι και εδώ σαφής: το μνημόνιο αυτό, κατά διεθνή ομολογία μάλιστα, είναι θεσμικώς διάτρητο, άρα ανυπόστατο, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

   Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση, δήλωσε ότι το 2020 μας βρίσκει ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων σε εθνικό, σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι εξελίξεις και τα δεδομένα καταστούν αναγκαία, αν θέλετε, την συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Λευκωσία» παρατήρησε. 

   Συνεχίζοντας, τόνισε ότι την ίδια στιγμή οι προκλήσεις αφορούν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σ’ αυτές τις προκλήσεις όχι μόνο γιατί διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της, αλλά και γιατί επηρεάζονται συμφέροντα κρατών-μελών αλλά και των Ευρωπαίων. 

   «Κύπρος και Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου -γνωρίζουμε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία- και το μήνυμά μας προς όλα τα γειτονικά κράτη είναι μήνυμα συνεργασίας, μήνυμα να εργασθούμε από κοινού έτσι ώστε από την μια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να επωφεληθούμε από τις πολλές προοπτικές της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης και κατέληξε λέγοντας ότι «φτάνει όλα τα κράτη να σεβαστούν τουλάχιστον το διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι, αν θέλετε, ο βασικός πυλώνας στην εξωτερική μας πολιτική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις θετικά μηνύματα συνεργασίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ