Μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη: “Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

«Είναι ανόητο (σ.σ. silly) το debate που έχει ξεσπάσει, φυσικά και θα εμπλακούμε» σχολίασε την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελλάδα για το αν η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ήταν πετυχημένη. Όσο για το αν πρόκειται να παρέμβουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει εκτόνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και ήταν ξεκάθαρη η πρόθεσή του να μη μιλήσει δημοσίως για παρέμβαση προς την πλευρά της Τουρκίας, η απάντησή του ήταν σαφής: «Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο» σημείωσε, θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επέμβει ξανά στο παρελθόν.

«Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να είναι ενεργή και να βοηθά Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε μια συνηθισμένη κατάσταση. Οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ» συνέχισε ο κ. Πάιατ, υποστηρίζοντας ότι «διανύουμε μία φάση κατά την οποία οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερό τους σημείο», ενώ για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σημείωσε: «Δεν θα σας πω ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι σημαντικές, όπως είναι και δύσκολες».

«Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Πριν από τρεις μήνες ρωτήθηκα αν θεωρώ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και είπα ότι δεν μπορώ να το αποκλείσω. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού. Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» συνέχισε ο κ. Πάιατ, ενώ σε ερώτηση αν «οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης» απάντησε: «Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ωστόσο έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική» είπε και υπογράμμισε: «Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή».

Ο Αμερικανός πρέσβης έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως – πρέπει να σημειωθεί – το ίδιο είχε κάνει και μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, όταν συναντήθηκε ως πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ αποτελεσματικός στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο. Ήταν μια φανταστικά πετυχημένη συνάντηση. Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία» είπε ο κ. Πάιατ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι Πομπέο και Ρος, δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, έμειναν ενθουσιασμένοι με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Ο κ. Μητσοτάκης μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, ότι έχουμε ίδιες θέσεις και κοινό όραμα για τα μεγάλα θέματα στην περιοχή και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Πάιατ για τον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες. Σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη ήταν που, παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο, ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησε αναγνωρίζουν πλέον επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Για τα εξοπλιστικά ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα F35, ο διάλογος ξεκίνησε, αλλά θα είναι μακρύς και αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, την οποία χαρακτήρισε «πρώτο βήμα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν σε καλύτερο επίπεδο με την προηγούμενη κυβέρνηση ή με την τωρινή, απάντησε: «Υπάρχει μία συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο». Σημείωσε ότι, όπως η στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας δεν αλλάζει από το αν βρίσκονται στο τιμόνι οι Δημοκρατικοί ή οι Συντηρητικοί επειδή είναι σταθερές και θετικές, αυτό που περιμένει είναι ότι και στην Ελλάδα δε θα αλλάζει η στάση των κυβερνήσεων ανάλογα με το αν βρίσκεται η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σημείωσε δε ότι θα ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όπως είχε κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απάντησε: «Έτσι είναι η πολιτική. Η αντιπολίτευση οφείλει να αντιπολιτεύεται…».

Του Γιάννη Καμπουράκη
naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ