Λιβύη εμφύλιος : Υπέγραψε κατάπαυση πυρός ο Σάρατζ κι όχι ο Χάφταρ στην Μόσχα – Ο Χάφταρ αναμένει. Συνεχίζεται η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, με τον Χαλίφα Χάφταρ να ζητά προθεσμία ως την Τρίτη για να σκεφτεί την συμφωνία.
Λιβύη εμφύλιος : Υπέγραψε κατάπαυση πυρός ο Σάρατζ κι όχι ο Χάφταρ στην Μόσχα. Συνεχίζεται η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, με τον Χαλίφα Χάφταρ να ζητά προθεσμία ως την Τρίτη για να σκεφτεί την συμφωνία. «Σε καλό δρόμο μεν, αλλά χωρίς επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη βρίσκονται οι αντιμαχόμενες πλευρές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Μόσχα. Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι ορισμένες πλευρές που μετέχουν στη σύγκρουση υπέγραψαν την κατάπαυση πυρός. Όμως ο στρατάρχης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί το ζήτημα.
Ο Σάρατζ απαίτησε να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασε στις πολεμικές αναμετρήσεις, κάτι που Χαφτάρ δεν δέχθηκε. Οι συνομιλίες της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και των εκπροσώπων του Χαλίφα Χάφταρ διεξάγονται στη Μόσχα, ενώ Ρωσία και Τουρκία παροτρύνουν τις δύο πλευρές να υπογράψουν εκεχειρία και να τερματίσουν τον πολύμηνο πόλεμο, ετοιμάζοντας το έδαφος για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία για την κατάπαυση πυρός προβλέπει εκεχειρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=p5k1opRD4F8]
Με δηλώσεις της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσορίζει την εκεχειρία στη Λιβύη. Ωστόσο, τονίζει πως ακόμα «υπάρχει μακρύς δρόμος». Παράλληλα, ζήτησε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να ηγηθούν των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση της χώρας. «Μια εκεχειρία, ναι είναι το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και μια κυβέρνηση ενότητας» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας. Αυτή πρέπει να είναι μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ». «Αυτό είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία», κατέληξε η πρόεδρος. Η δήλωση αυτή έγινε στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.