Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την παραίτηση που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.
Ο Μισούστιν υπήρξε επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας από τον Απρίλιο του 2010. Σε ενάμιση μήνα θα γίνει 54 ετών και είναι κατά έξι μήνες νεότερος του πρώην πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WgoYLDJDFvw&w=711&h=400]
.
Επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος
Την πλήρη επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας δρομολογεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στόχος η ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος.
Το βασικό μέτρο είναι ότι το Κοινοβούλιο θα μπορεί να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στη συνέχει ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει.
«Προτείνω αυτές τις αλλαγές και την εμπιστοσύνη στη Δούμα όχι μόνο να συμφωνεί, αλλά να καθορίζει τον υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού τη Ρωσικής Ομοσπονδίας και μετά ο πρωθυπουργός θα προτείνει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς».
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε εκτενή αναφορά σε διεθνή ζητήματα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα παραμείνει ανοιχτή σε συνεργασία με όλες τις χώρες, ενώ θα διατηρήσει την ισχυρή άμυνά της. Πρόσθεσε ότι νέα οπλικά συστήματα θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
«Δεν απειλούμε κανέναν και δεν επιζητούμε να επιβάλουμε τη θέλησή μας. Συγχρόνως, μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι τα βήματά μας για να ενισχύσουμε την εθνική ασφάλεια έχουν γίνει έγκαιρα και με ακρίβεια. Δεν προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε κάποιον εξοπλιστικά, αντιθέτως, άλλες χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν όπλα τα οποία ήδη ετοιμάζει η Ρωσία».
Η δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Η καταπολέμηση της φτώχειας και η ενίσχυση της οικονομίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη φετινή ομιλία του προέδρου Πούτιν προς το έθνος, όπου βασικά θέματα ήταν τα εσωτερικά προβλήματα και οι προκλήσεις, ενώ τώρα αρχίζει και η διαδικασία διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα, καθώς και ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει τις πλευρές του νομικού συστήματος της χώρας».
Η παραίτηση Μεντβέντεφ
Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά το διάγγελμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης για το έργο τους.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=raO_9LxF10o&w=908&h=511]
.
«Από την πλευρά μου θέλω να σας ευχαριστήσω για ότι έγινε σε αυτό το στάδιο της κοινής μας δουλειάς. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς του να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και τόνισε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης Μεντβέντεβ.
Όπως ανέφερε ο Μεντβέντεβ, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί, μετά τις προτάσεις του προέδρου για συνταγματική μεταρρύθμιση.
“Μετά την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο σε πληθώρα άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία ισχύος, μεταξύ της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας”, είπε ο Μεντβέντεβ.
“Σε αυτό το πλαίσιο είναι προγανές ότι, ως κυβέρνηση της ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο της χώρας την δυνατότητα να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις. Θεωρώ πως είναι σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση, όπως προβλέπει το Άρθρο 117 του Ρωσικού Συντάγματος», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.