Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν ήθελε να εξεταστεί καν ως έγγραφο η λίστα Λαγκάρντ και ζητούσε απαλλαγή Παπακωνσταντίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://jodi.graphics/5886

Ποια η εμπλοκή της προτεινόμενης από τον Μητσοτάκη για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου;

image 8

Δημιουργία στις 24 Μάρτη 2015 για την ποινή με αναστολή για πλημμέλημα στον Γ. Παπακωνσταντίνου από το Ειδικό Δικαστήριο

Από τα ρεπορτάζ την ημέρα της δικής (24 Μάρτη 2015)


Ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Η  ποινή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κλείνοντας την ακροαματική διαδικασία, στρεφόμενος στον πρώην υπουργό του είπε: “Το δικαστήριο εξήντλησε στην περιπτωσή σας την επιείκια. Εύχομαι αυτό να αποτελεσει οδηγό για το μέλλον, αλλά απ΄ότι αντιλαμβάνομαι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική”. Προέτρεψε δε τον πρώην υπουργό,” κατά το στάδιο της δοκιμασίας της τριετούς αναστολής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην διαπράξει άλλο αδίκημα για να μην αναβιώσει και η επιβληθείσα ποινή”.

“Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε…” ήταν η τελευταία φράση του Προέδρου.

Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου 30 ημερών.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, που διεξήγαγε τη δίκη με υποδειγματικό τρόπο, ανακοίνωσε την απόφαση με τη φράση “ήρθε η στιγμη της αλήθειας”.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο ομόφωνα τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά πλειοψηφία κήρυξε ένοχο τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, ότι δηλαδή διέγραψε τρία αρχεία με λογαριασμούς των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ για να διαφυλάξει, όπως εξήγησε το σκεπτικό του δικαστηρίου ο Πρόεδρος, την πολιτική του εικόνα.

Πέντε ανώτατοι δικαστικοί είχαν την γνώμη, μειοψηφίσαντες, ότι και για τη νόθευση ο πρώην υπουργός πρέπει να κηρυχθεί αθώος.

Ομως τρείς από αυτούς ψήφισαν να κηρυχθεί ένοχος για νόθευση αλλά κακουργηματικής μορφής, ενώ δύο μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι το επίμαχο cd της λίστας δεν μπορεί να θεωρηθεί καν έγγραφο κατά τον νόμο και ως εκ τούτου και αυτοί ετάχθησαν υπέρ της απαλλαγής του πρώην υπουργού.

Οι δικαστές που πλειοψήφισαν είχαν την γνώμη ότι η διαγραφή των αρχείων έγινε από τον πρώην υπουργό αλλά για να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, ενώ εκείνοι που μειοψήφισαν υπέρ της ενοχής του για κακούργημα ετάχθησαν υπέρ της άποψης ότι τα τρία διεγράφησαν και για να γλιτώσουν οι συγγενείς του τους αναλογούντες φόρους.

Η Εισαγγελέας πρότεινε ως ανώτατη ποινή φυλάκιση πέντε ετών, οι συνήγοροι ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών και το ελάχιστο της ποινής προκαλώντας το σχόλιο του προέδρου “δηλαδή τί ζητάτε ποινή 10 ημερών;”

Mετά ταύτα η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε ποινή 4 ετών και το δικαστήριο μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στον πρώην υπουργό, επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης, που θα αποτελεί και τον επίλογο της πολύκροτης δίκης.

Oι δικαστές που μειοψήφισαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και αντιπρόεδροι του ΣΤΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, όπως και οι σύμβουλοι του ΣτΕ, Ταξίαρχια Κόμβου και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα οι δύο από αυτούς (Θεοφιλοπούλου και Σακελλαροπούλου) είχαν την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο.

Υπέρ της ενοχής του πρώην υπουργού για νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος τάχθηκαν οι αρεοπαγίτες Δημ. Κόμης, Μαρία Γαλάνη και Αργύριος Σταυρακάκης.

πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ