Παρά τα όσα αναφέρω συνεχώς για τις βαρβαρότητες των Τούρκων εισβολέων…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τα όσα αναφέρω συνεχώς για τις βαρβαρότητες των Τούρκων εισβολέων, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, θα διαχωρήσω την ήρα απ΄το στάρι και θα παραθέσω, ένα αντικειμενικό μου άρθρο αφιερωμένο στους γηγενείς Τουρκοκύπριους ειρηνόφιλους συμπατριώτες μας…

Θάρσει. Λέγων το αληθές ου σφάλει ποτέ……
Αντώνιος Αντωνάς.

44. Αφιέρωμα στους δολοφονηθέντες ειρηνόφιλους Τουρκοκύπριους, από συμπατριώτες τους, πολεμοχαρείς εγκληματίες εξτρεμιστές της *ΤΜΤ.

*Η Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (τουρκικά: Türk Mukavemet Teşkilatı, TMT) ήταν τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση ελεγχόμενη από την Τουρκία με στρατιωτική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, που δημιουργήθηκε από τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Τούρκο στρατιωτικό Ριζά Βουρουσκάν το 1958, ως αντιστάθμισμα στη δράση της ΕΟΚΑ. Η ΤΜΤ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς, ιδρύθηκε από τρεις ανθρώπους, τον Διοικητικό Ακόλουθο του τουρκικού προξενείου Κεμάλ Τανρισεβντί τον γιατρό Μπουρχάν Ναλμπάντογλου και τον ίδιο. Τα μέλη της επονομάζονταν «μουντζαχεντίν» και στις 20 Ιουλίου 1974 φέρεται ότι αριθμούσε 17.151 μέλη. Και επίσημα η πιο πάνω εξτρεμιστική οργάνωση κατηγορείται για εκατοντάδες εγκλήματα κατά των Τουρκοκυπρίων αλλά και Ελληνοκυπρίων.

Ο διαπρεπής ΤΚ δημοσιογράφος, ειρηνόφιλος Gutlu Atalin που προασπιζόταν σθεναρά την ειρηνική συμβίωση ΕΚ και ΤΚ, εκτελέστηκε στις 6 Ιουλίου 1996 στην πόρτα του σπιτιού του. ( Μερικά άλλα θύματα της ΤΜΤ, Ντερβίς Καβάζογλου, Αχμέτ Γιαχιά, Αιχάν Χικμέτ, Γιουρκάν Αχμέτ, Φαζιλ Οντούρ κ.ά) Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημ. Zaman, όπως αποκάλυψε η σύζυγος του Atali, Ilkan , ο ηθικός αυτουργός ήταν ο Αντιστράτηγος υπεύθυνος της Πολιτικής Άμυνας των ΤΚ Galip Mendi , μαζί με στελέχη της ΤΜΤ, η οποία σκοπό έχει να κλείνει τα στόματα των ΤΚ υποστηρικτών της ειρήνης στο νησί. Το σύνθημα των ειρηνόφιλων ΤΚ, ήταν και είναι «Yasasin Baris Birklesik Kibris…» Zήτω η ειρήνη και η ενωμένη Κύπρος!
Ένα σύνθημα ειρήνης, χάριν του οποίου δολοφονήθηκαν δεκάδες Δημοκρατικοί, ειρηνικοί Τουρκοκύπριοι από την εξτρεμιστική τρομοκρατική οργάνωση Τουρκοκυπρίων και Τούρκων πρακτόρων εκ Τουρκίας…. Θυμηθείτε λοιπόν ειρηνόφιλοι συμπατριώτες ΤΚ.

Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουργκάν. Δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι δύο αθώα θύματα της τρομοκρατικής ΤΜΤ.
*Η ΤΜΤ στηριζόταν στρατιωτικά και οικονομικά από το τουρκικό κράτος, ενώ η δράση της περιλάμβανε εκτός από επιθέσεις εναντίον Ελληνοκυπρίων και δολοφονίες Τουρκοκυπρίων που υποστήριζαν την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων του νησιού. Ανάμεσα στα θύματα της TMT συγκαταλέγονται οι Τουρκοκύπριοι Ντερβίς Καβάζογλου, Αχμέτ Γιαχιά, Αϊχάν Χικμέτ, Αχμέτ Γκιουρκάν Φαζίλ Οντέρ κ.ά.π. Ουσιαστικά η TMT εξανάγκαζε τους Τουρκοκυπρίους μέλη του ΑΚΕΛ να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το κόμμα. Αφού δολοφονήθηκε ο συντάκτης της εφημερίδας των εργαζομένων Φαζίλ Οντέρ, ο Αχμέτ Σαντί, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εργασίας (ΠΕΟ) (συνδικάτο του ΑΚΕΛ), κατέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία για να αποφύγει την ίδια μοίρα, όπως και άλλοι εκατοντάδες ειρηνόφιλοι διαφωνούντες με τις αιμοβόρες πράξεις των εξτρεμιστών συμπατριωτών τους…..

Η ΤΜΤ δολοφόνησε επίσης τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, επίσης Τουρκοκύπριο, που ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, το 1965. Και άλλους πολλούς πρό και μετέπειτα….Κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής ουκ ολίγοι ειρηνόφιλοι μαυροπινακισμένοι Τουρκοκύπριοι έπεσαν θύματα των εξτρεμιστών,,,,

Ειρήνης νεκρά περιστέρια. Του Αντώνη Αντωνά.

Πετούσαν τα περιστέρια της ειρήνης,
στον γαλάζιο ουρανό της Κύπρου,
που μαύρα πένθιμα σύννεφα τον κάλυπταν.
Δακρύβρεχτος, πονεμένος, πικρά δάκρυα έβρεχε…
Τα Ειρηνικά περιστέρια ανάμεσα,
στα Τούρκικα πολυβόλα και τα τανκς.
Τα δολοφόνησαν οι κατακτητές Τούρκοι,
Μαύρα κοράκια ήθελαν, πολέμου και ολέθρου.
Σκότωσαν τα αθώα, ειρηνικά περιστέρια,
που λαβωμένα, νεκρικά φτερούγισαν,
νεκρά έπεσαν στης Κύπρου,
τα ιερά χώματα κι΄ εσβήσαν ,
όπως τα φωτεινά πεφταστέρια.
Ήταν οι ειρηνόφιλοι Μωαμεθανοί Κύπριοι ,
που ζητούσαν, Λευτεριά, δικαιοσύνη,
την Κύπρο ενωμένη με ειρήνη κι΄ αδελφοσύνη.

Σημειώνεται ότι αρκετοί εκτελεσθέντες Τουρκοκύπριοι, από εξτρεμιστές της ΤΜΤ και Τούρκους αξιωματικούς, πολίτες και δημοσιογράφοι, ήταν στενοί συνεργάτες και φίλοι του διαπρεπούς ΤΚ δημοσιογράφου εκδότη της εφημ. Αφρίκα, συγγραφέα Sener Levent, ο οποίος μέχρι σήμερα αγωνίζεται, για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, έχοντας στο πλευρό του την πλειοψηφία των ειρηνόφιλων συμπατριωτών του.

Υπό τις απειλές της Τουρκία και του ΤΚ καθεστώτος, απτόητος αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο και τα εγκλήματα του στρατού εισβολής, που βέβαιον είναι ότι υπό κατοχή έχει και τους συμπατριώτες του.

Δυστυχώς ο ξέφρενος «αμοραλισμός» των Τούρκων, υπερβαίνει τα εγκληματικά όρια πολέμου και δεν υπάρχει για αυτούς, ούτε επίγνωση των εγκληματικών πράξεων τους, ακόμη και εναντίο των ειρηνόφιλων συμπατριωτών τους, αλλά ούτε η συνείδηση τους συνδέεται με ανθρώπινα συναισθήματα……Ας ευχόμαστε κάποια στιγμή και η Τουρκία να αναγνωρίσει ανθρώπινες ηθικές αξίες. ….Οι δε Τουρκοκύπριοι συνειδησιακά να επιλέξουν την ειρήνη και ευημερία στην πατρίδα τους Κύπρο, μαζί με τους συμπατριώτες τους ΕΚ, απορρίπτοντας την «κηδεμονία» της Τουρκίας, η οποία με Δούρειο Ίππο τους Τούρκους εποίκους σίγουρα στο εγγύς μέλλον θα τους αλώσει και εξαφανίσει….

*Αμοραλιστής: Ο ανήθικος που δεν αναγνωρίζει ηθικές αξίες και ποτέ δεν αισθάνεται τύψεις για εγκληματικές ή παράνομες πράξεις του.

Προς συμπατριώτες Μωαμεθανούς Κυπρίους.

Όσον αφορά …το παρελθόν το γνωρίζετε πολύ καλά …Τώρα για το σήμερα… Συμπατριώτες Μωμεθανοί….. Αφυπνισθείτε, προτού είναι αργά για όλους τους Κυπρίους. Προ 1974 είσαστε το 18% επί του συνόλου του Κυπριακού πληθυσμού. Σήμερα δεν υπερβαίνετε το 10.5%, *91800 ΤΚ (;) επί συνόλου περίπου 848000 κατοίκων) αφού περί τις 50-80000 ΤΚ συμπατριώτες σας, μετανάστευσαν ή εκτοπίσθηκαν στην ουσία, μη ανεχόμενοι τον Τουρκικό στρατό κατοχής, διότι και εσείς είστε υπό κατοχή! Ήδη οι έποικοι εισβολείς, τους οποίους σωρηδόν κουβαλά η Τουρκία στην Β. Κύπρο, με βάση τα ύποπτα σχέδια της, υπολογίζονται πλέον ότι θα είναι πέραν των 100000 στην Β. Κύπρο και αυτό εξάγει ένα πολύ επικίνδυνο συμπέρασμα για εσάς. Πλειοψηφία πλέον έναντι σας είναι οι αγροίκοι Τούρκοι (150 χιλ.;) έποικοι οι οποίοι από τα βάθη της Ασίας σας «κατέβηκαν» ως εισβολείς και οι οποίοι σύντομα όχι μόνο θα σας ποδηγετούν αλλά σίγουρα θα σας εκτοπίσουν σε ξένες πατρίδες και εσείς θα ψάχνετε το ΛΑΘΟΣ, όπως το ψάχνουμε και ….εμείς…Επιθυμία και βλέψη της Τουρκίας είναι να εξαφανίσει ότι «Κυπριακό» και να επικαρπωθεί παράνομα όλη την Κύπρο, την οποία μελλοντικά θα ενσωματώσει στο …Τουρκικό έθνος, βάση των σχεδίων και βλέψεων της…..αν μπορέσει να τα υλοποιήσει…..!

Γνωρίζετε πολύ καλά συμπατριώτες ΤΚ, ότι οι Τούρκοι εκ Τουρκίας σας θεωρούν ως ξένο σώμα στο Τουρκικό Οθωμανικό Κράτος. Άλλα ήθη και έθιμα έχετε, άλλη Κυπριακή νοοτροπία…..και άλλη πατρίδα…την Κύπρο. Προστατέψτε τους εαυτούς σας, τα παιδιά σας, τις πατρογονικές σας εστίες, τα κυπριακά σας …..ήθη και έθιμα, που καμία σχέση δεν έχουν με τους εισβολείς βαρβάρους……

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ- RESIST-DIRENC-DIRENMEC! «KIBRIS TURKLER DIRENE KARSI…..»

Οι εκάστοτε *Κυπριακές Κυβέρνήσεις σας θεωρούσαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέκαθεν σας είχαν συμπαρασταθεί. Σε όλους σχεδόν από εσάς παραχωρήθηκαν Κυπριακά διαβατήρια και ταυτότητες, μαζί με όλα τα ευεργετήματα που έχετε σαν συμπατριώτες Κύπριοι πολίτες….

*Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ειρηνόφιλων Τουρκοκυπρίων τιμούσαν και τιμούν μέχρι σήμερα τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος άοκνα εμάχετο πάντα για τα δίκαια της αγαπημένης του πατρίδας, αλλά και για την ενότητα και ειρήνη των δύο κοινοτήτων. Σε μια από τις σπάνιες επισκέψεις του στην κατεχόμενη Κερύνεια, οι Τουρκοκύπριοι τον υποδέχθηκαν θερμά και σε ένδειξη σεβασμού του φιλούσαν το χέρι…

Ο Τουρκοκύπριος, Ιμπραχίμ Σαλίχ Μπεκίρ, ηλικίας 97 χρόνων μνημονεύει τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον σωτήρα του. «Ο Θεός ας σώσει τη ψυχή του. Μου έσωσε τη ζωή στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου», λέγει ο Ιμπραχίμ για τον Γλαύκο Κληρίδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τουρκοκύπριοι προσευχήθηκαν στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη

Το «Μεβλίτ», όπως ονομάζεται η προσευχή αυτή, έγινε στο Τζαμί Τζετίτ, στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού, με τη συμμετοχή της θυγατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτης. Η κ. Κληρίδου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορειο Ειδήσεων, μετά το πέρας της προσευχής, πως “ήταν κάτι σαν μνημόσυνο για τον πατέρα μου και όταν ενημερώθηκα γι’ αυτό, το θεώρησα πολύ συγκινητικό, γι’ αυτό και παρευρίσκομαι εδώ”.

Σίγουρα η πλειοψηφία των ΤΚ, αντιλαμβάνεται τους σκοπούς της Τουρκίας και είναι αντίθετη, με τα ύποπτα σχέδια από πλευράς της, αλλά πλέον είναι εγκλωβισμένοι και όμηροι στην ίδια τους την πατρίδα, καταδικασμένοι σε αργό θάνατο……
Αυτά, για τους επίσης υπό Τουρκικό ζυγό, συμπατριώτες Μωαμεθανούς…..

* Ο πληθυσμός των γηγενών ΤΚ από 18% που υπολογίζεται ότι ήταν το 1974 ( περί τις 185000) μειώθηκε δραματικά σήμερα ( Περί τις 100000 😉 λόγω της καταπίεσης από τον τουρκικό στρατό κατοχής και της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Ίσως πολύ σύντομα να δούμε διψήφιο αριθμό στα ποσοστά πληθυσμού των ΤΚ και διπλάσιο αριθμό ποσοστού των βαρβάρων εποίκων, τους οποίους ούτε οι γηγενείς ΤΚ δεν ανέχωνται….οπότε οι συμπατριώτες ΤΚ, στο εγγύς μέλλον θα καταστούν μειοψηφία έναντι των Τούρκων εποίκων…με ότι αυτό συνεπάγεται….και θα είναι είδος προς εξαφάνιση …. ( Ήδη η αντίστροφη μέτρηση άρχισε προ πολλού….)

Και σημειώστε ΤΚ συμπατριώτες, ότι από την Άλωση της Κωνσταντινούπολις, αλλά και πιο πριν και αργότερα, φιλειρηνικοί Μωαμεθανοί δίπλα στους Έλληνες σταθήκαν, μη ανεχόμενοι την βαρβαρότητα των συμπατριωτών τους Τούρκων Μωαμεθανών κατακτητών…Ένα διδακτικό παράδειγμα…

Ο Τούρκος Μωαμεθανός πρίγκηπας Ουρχάν ή Ορχάν, ξάδελφος του Μωάμεθ και εγγονός του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Τσελεμπή, μεγαλύτερου αδελφού του Μωάμεθ Α΄, ζούσε μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη και είχε αρμονικές σχέσεις με τον Αυτοκράτορα και με τους Χριστιανούς κατοίκους. Μιλούσε άπταιστα τα Ελληνικά και ήταν αγαπητός. Κατά την πολιορκία, επέλεξε προς τιμή του μη ανεχόμενος πλέον τις βαρβαρότητες και εγκλήματα του ξαδέλφου του, να πολεμήσει ηρωικά με την πριγκηπική φρουρά του, στο πλευρό των Χριστιανών, στο λιμάνι του Επτασκαλίου. Όταν, επιτέθηκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, η επίλεκτη Πριγκηπική Μωαμεθανική φρουρά του, υπερασπίστηκε και τον πρίγκηπα και τα τείχη του Επτασκαλίου, μαζί με Χριστιανούς και έπεσαν όλοι μαχόμενοι αφού επέφεραν βαρύ πλήγμα στον Μωαμεθανικό στρατό. Ο Μωάμεθ, μαθαίνοντας ήδη, λόγω του ότι ο Ουρχάν είχε υψώσει στα τείχη του Επτασκαλίου την σημαία με το πριγκηπικό του έμβλημα, ότι πολεμά παρά το πλευρό των Χριστιανών, διέταξε να συλληφθεί ζωντανός, να του επιβληθεί η εσχάτη τιμωρία δια ανασκολοπισμού* και να καεί. Ο Ουρχάν προτίμησε, γνωρίζοντας από την αρχή το μοιραίο τέλος του, αντί να πέσει στα χέρια του Μωάμεθ, να πέσει από τα ψηλά τείχη. Κατά τον Κριτόβουλο (Βιβλίο Α΄, κεφ. 64), πριν αυτοκτονήσει, μεταμφιεσμένος προσπάθησε να διαφύγει, αλλά δεν τα κατάφερε. Βρίσκοντας τον νεκρό, οι Μωαμεθανοί τον έσυραν στα πόδια του Σουλτάνου. Το άψυχο σώμα του ευγενούς πρίγκηπα, ξαδέλφου του Μωάμεθ, βεβηλώθηκε, αποκεφαλίσθηκε και η καρδιά του ξεριζώθηκε. Και τα δύο, παλουκώθηκαν, ως τροφή ορνέων. Το άψυχο σώμα κάηκε και τις στάχτες του, ανέμισε ο Μωάμεθ στα πέρατα και τους 4 ανέμους.
*Ο Ανασκολοπισμός.
(Από το Σκόλοψ = πάσσαλος, ή διοβελισμός ή παλλούκωμα.)

Είναι από τους χειρότερους βασανιστικούς θανάτους. Οι Μωμεθανοί Τούρκοι το είχαν στην ημερήσια διάταξη των βασανιστηρίων. Ελαχιστότατα και ενδεικτικά, ανασκολοπίσθηκαν από τους Μωαμεθανούς: Ο Μιχαήλ Ράλλης αρχηγός Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος υπό τους Βενετούς. Ο Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου Σεραφείμ ο οποίος αργότερα αγιοποιήθηκα. Ο Έλληνας ταχυδρόμος της βενετικής πρεσβείας. Όλοι οι συλλαμβανόμενοι κλέφτες του Μωριά και της Ρούμελης 1805-1806, αλλά και σχεδόν όλοι οι αιχμάλωτοι επαναστάτες 1821.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Γερμανός Johann W.A. που υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει μεταξύ άλλων,,, « Οι σούβλες των Τούρκων ήταν περίπου ογδόντα. Γύμνωσαν τους Έλληνες γύρω στους 65…Δύο Τουρκοι κακούργοι άρπαζαν έναν Έλληνα και μια Ελληνίδα τους ανασήκωναν ψηλά και τους κάθιζαν με δύναμη πάνω στο μυτερό κοφτερό παλούκι …»

Ο Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος εκτελέσθηκε δια ανασκολοπισμού και ο οποίος μέχρι τέλους δεν υπέκυψε για ν΄ αλλαξοπιστήσει… «Τον Διάκο τον επαίρνουνε και στο σουβλί τον βάζουν. Ολόρθο τον εστήσανε κι αυτός χαμογελούσε …και βροντοφώναζε ΕΓΩ ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ, ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ…..», ο πυρπολητής Παξινός, ο υποπρόξενος της Δανίας Έλληνας Γιακουμάκης ή Σαλονικιός ..και άλλες χιλιάδες εθνομάρτυρες Έλληνες και Ελληνίδες….

Ναι με αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα διαφωνούν οι ειρηνόφιλοι Τουρκοκύπριοι, αλλά και τα χιλιάδες άλλα απεχθή που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός εισβολής το 1974 στην μικρή πολύπαθη Κύπρο…..

Τα ειρηνικά χρόνια….. Του Αντώνη Αντωνά.

Απ΄ τα βάθη της Ασίας οι Τούρκοι έποικοι,
το πόδι τους στην Κύπρο επατήσαν.
Τούρκοι έποικοι αγροίκοι κι΄απολίτιστοι.
Τα ήθη και ο κυπριακός πολιτισμός,
στους Μωαμεθανούς συμπατριώτες μας,
σε λίγα χρόνια θε να χαθεί, στα τάρταρα θα πάει…
και της Κύπρου οι Μωαμεθανοί στον τόπο τους,
σκλαβωμένοι, εκτοπισμένοι και υπό ζυγό θε νάναι
κι΄ αυτοί απ΄ τον στρατό τον τουρκικό.
Συμπατριώτες μας Μωαμεθανοί, η Κύπρος,
είναι πολύ μικρή, αλλά αρκετή για να χωρέσει,
και εσάς και εμάς, να ζούμε σε ειρήνη.
Τα ειρηνικά τα χρόνια να θυμόμαστε,
τότε που μαζί τρώγαμε ελιές και αρκατένα, (Παξιμάδια κυπριακά)
Εγγυητές δεν θέλουμε, ούτε και αφέντες.
Μαζί τα καταφέρνουμε και τις διαφορές,
τα μίση και τα πάθη μας, ας ρίξουμε εις τις καλένδες..

Έγραψε ο ποιητής χριστιανός συμπατριώτης μας και συμπατριώτης σας, Παύλος Λιασίδης, για τις «διχόνοιες» μας.

Η πελλάρα. (Η τρέλλα)
«Έννε μια πελλάρα τούτη που βλαστά σαν τον *Αρκάστη,
αφού ούλλοι πο΄ναν γαίμα επλαστήκαμε που τον Πλάστη.»
*Άρκαστη: παρασιτικό φυτό.
Ορπίζω. ( Ελπίζω) Απόσπασμα.
Έν έκοψες ΄κόμη, γέρο μου το μούτιν,
πρόσφυγα να σβήσεις, κρύφκεις τόσσω πάθος ;
Έν κάμνω καπούλλιν την ιδέα τούτη,
Με λαλώ ποττέ μου, όπου γη τζι΄ο τάφος……
( Απευθύνεται στους Χριστιανούς Κυπρίους συμπατριώτες του, που πρόσφυγες ζουν στον ίδιο τους τον τόπο και σαν ειρηνόφιλος, παρ΄όλον τουρκόπληκτος κατά προέκταση και στους συμπατριώτες Μωαμεθανούς Κυπρίους, που και αυτοί στην προσφυγιά ζουν και υπό «κατοχή.»)
*Ο Παύλος Λιασίδης γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1901 στην ηρωομάνα Λύση η οποία σήμερα είναι σκλαβωμένη και πέθανε στην προσφυγιά στον οικισμό Τσιακκιλερό της Λάρνακας το 1985.

Η διάσημη Μωαμεθανή Κερυνιώτισσα, Κυπρία ποιήτρια Νεριμάν Τσιαχίτ,
συνταρακτικά γράφει στη καλή της φίλη Χριστιανή Κυπρία Κλεοπάτρα.. ( Απόσπασμα.)
Η Νεριμάν από τη Βόρεια Κύπρο, στη φίλη της Κλεοπάτρα στη Νότια…
«Φέρε μου μπαχαρικά για το μεσαρίτικο ψωμί μου Κλεοπάτρα,
Φερε μου κρασί απ΄τα αμπέλια της Λεμεσσού,
Κι΄έλα να σηκώσουμε τα ποτήρια μας,
Για την φιλία και την ειρήνη ……
Φέρε μου μια χούφτα χώμα από τα νότια τα μέρη Κλεοπάτρα.
Και έλα να φυτέψουμε λουλούδια της ειρήνης,
στις γλάστρες μας που χρόνια τώρα μένουν άδειες….
Αργούμε πολύ, πάρα πολύ Κλεοπάτρα μου.
Άκου! Άκου το κλάμα μου Κλεοπάτρα……
Έλα να σκεφτούμε, έστω μια φορά,
ποιος πραγματικά είν΄ ο χαμένος……
Εμείς οι Μάνες, Κλεοπάτρα….
Έλα Κλεοπάτρα, έλα μαζί να φυτέψουμε
αμυγδαλιές στην Πράσινη Γραμμή
και να μπολιάσουμε την ειρήνη στα κλαδιά τους.
Άς φουσκώσουμε τους αγέρηδες της φιλίας,
που θα σηκώσουν ψηλά τους χαρταετούς των παιδιών μας…….
Μέχρι τώρα εμείς οι Μάνες, είμαστε πάντα οι χαμένες,
Για μια φορά Κλεοπάτρα, ας κερδίσουν τα παιδιά μας. ( Την Ειρήνη.)
Bellaque matribus delestata. Πόλεμος μισητός από τις μητέρες. Οράτιος
Συνταρακτικό! Εύγε Νεριμάν Τσιαχίτ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.
www.ledrastory.com cyprushellenica.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ