Πόσο παρεμβαίνει η λειτουργία του 5G σε εκείνη των μετεωρολογικών δορυφόρων;
Ανησυχία για τη λειτουργία των μετεωρολογικών δορυφόρων λόγω της ανάπτυξης των δικτύων 5G παγκοσμίως εκφράζουν οι επιστήμονες. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούν συχνότητες 24 GHz για να ανιχνεύσουν μόρια νερού στον αέρα. Όμως αυτή η συχνότητα βρίσκεται κοντά στο εύρος που χρησιμοποιούν οι τηλεπικοινωνίες 5G. Αν το 5G παρεμβληθεί στη λειτουργία των δορυφόρων, αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες που παίρνουμε από το διάστημα δεν θα είναι σαφείς. Με άλλα λόγια, ο υετός δεν θα εντοπίζεται σωστά και οι προβλέψεις θα δυσχεραίνουν.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cMxopB13McA&w=711&h=400]
.
Η μετεωρολόγος Μπέα Σάμπο της ιδιωτικής ουγγρικής μετεωρολογικής υπηρεσίας koponyeg, δηλαδή «μανδύας», εξηγεί: «Οι υδρατμοί εκπέμπουν ένα σχετικά αδύναμο σήμα που παραμένει σταθερό στη συχνότητα αυτή και μπορεί να μετρηθεί μόνο με πολύ ευαίσθητα όργανα. Δεν μπορούμε να πούμε σε ένα μόριο υδρατμού να εξατμιστεί σε διαφορετική συχνότητα, όμως οι επικοινωνίες μέσω 5G έχουν μεγαλύτερο εύρος συχνότητας και μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο για άλλες συχνότητες».
Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρίας Huawei, η οποία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του συστήματος 5G, δήλωσε στο euronews ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα, διότι για το 5G έχει διατεθεί το φάσμα των 26 GHz.
Από την άλλη, η αρμόδια για τις συχνότητες υπηρεσία της Ουγγαρίας διαψεύδει τη Huawei, λέγοντας ότι στην Ουγγαρία δεν υπάρχει σχεδιασμός για χρήση της συχνότητας των 26 GHz. Όπως αναφέρει, ωστόσο, οι προτεινόμενες συχνότητες είναι εντελώς διαφορετικές και απέχουν από τις περιοχές που ενδιαφέρουν τους μετεωρολόγους.
euronews