Kριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στους χειρισμούς του Βερολίνου, ασκεί η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής τουρκικής καταγωγής στο γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).
Τις τελευταίες ημέρες το όνομα της Σεβίμ Νταγκντελέν έχει ακουστεί και στην Ελλάδα. Η βουλευτής της Αριστεράς και αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματός της στην Ομοσπονδιακή Βουλή ήταν εκείνη που ζήτησε τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο.
Το επιστημονικό υπόμνημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η ίδια η Νταγκντελέν έχει καταλήξει προ πολλού στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί υπερβολική επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη η Σεβίμ Νταγκντελέν επισημαίνει: “Έχω την εντύπωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ως τον άνθρωπο που λύνει προβλήματα. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι κατ’ εξοχήν ο άνθρωπος που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου. Και αυτό όχι μόνο λόγω του εκβιασμού που ασκεί, των αξιώσεων που κάθε τόσο προβάλλει με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό, των χρημάτων που απαιτεί, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ενέχυρο. Αλλά και επειδή ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική στη Μεσόγειο, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Κύπρος και συνάπτει με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης μία συμφωνία που παραβιάζει όχι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το διεθνές δίκαιο εις βάρος μίας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα”.
Οι αξιώσεις Ερντογάν στο προσφυγικό
Γεννημένη στο Ντούισμπουργκ, με καταγωγή από την Τουρκία, με σπουδές Νομικής στην Κολωνία και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, η Σεβίμ Νταγκντελέν ανήκει στους πιο σφοδρούς επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Αλλά η κριτική της επεκτείνεται και στους Ευρωπαίους, τους οποίους κατηγορεί ότι μερικές φορές συμπεριφέρονται ως “πειθήνια όργανα” και ενδίδουν στους εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, υπάρχει η άποψη που λέει ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για έναν πολύ συγκεκριμένο συμβιβασμό συμφερόντων.
“Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε ποιος πληρώνει τον λογαριασμό γι αυτόν τον συμβιβασμό” λέει η Σεβίμ Νταγκντελέν. “Εγώ νομίζω ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι η προσωποποίηση των αιτιών του προσφυγικού, λόγω και της πολιτικής που ακολουθεί απέναντι στους Κούρδους, των διωγμών απέναντι σε αντιφρονούντες, της στήριξης που παρέχει σε ισλαμιστές τρομοκράτες, της κλιμάκωσης και των προκλήσεων που επιδιώκει στην περιοχή της Μεσογείου”.
Διαφορετική προσέγγιση για το προσφυγικό
Ποια είναι όμως η εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό; Η Σεβίμ Νταγκντελέν υποστηρίζει ότι χρειάζεται μία διαφορετική θεώρηση και ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας. “Είναι παράλογο να διατηρούνται αυτές οι κυρώσεις. Πρέπει να τερματιστούν, πρέπει να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας. Και πρέπει να σταθεροποιήσουμε τον Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κάτι που θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή…”
Τομπίας Άρμπρουστερ (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
dw