Το δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Λευκωσία δεν συναινεί σε ένταξη νέων ονομάτων στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως αντίδραση εν τινι ουσία για το γεγονός πως ακόμη δεν υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, ως είναι η πολιτική απόφαση.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση – διάψευση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, που λέγει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η Λευκωσία μελετά τα ονόματα.
Το ερώτημα είναι τι ισχύει. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή, ναι μεν η Λευκωσία όντως μελετά τα ονόματα, αλλά καθόλου συγκυριακά εκδηλώνεται μια, «κωλυσιεργία», η οποία είναι εν μέρει δικαιολογημένη.
Στους διπλωματικούς κύκλους είναι πέραν από σαφές ότι το δημοσίευμα μάλλον αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ομοίως όμως και η στάση της Λευκωσίας αποτελεί ένδειξη τεντώματος του σχοινιού, σε μια χρονική συγκυρία όταν η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την κρίση, με την γεώτρηση στο οικόπεδο 8.
Και το τεντώνει για 2η φορά, αφού προηγήθηκε η απειλή Χριστοδουλίδη για άσκηση βέτο, αν δεν επισπευσθεί η διαδικασία υιοθέτησης κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που ασχολούνται με τις παράνομες γεωτρήσεις.
Δείχνει δηλαδή η Δημοκρατία να σηκώνει το γάντι και να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη στους κόλπους των Βρυξελλών, όταν για τα εθνικά ζητήματα δεν παίρνει αυτό που δικαιούται.
Βεβαίως, κάπου στην εξίσωση της Λευκωσίας πρέπει να παίζει ρόλο και το γεγονός πως οι κυρώσεις που ζητεί η Ε.Ε αφορούν στην Ρωσία. Ο παράγοντας Ρωσία είναι εξαιρετικά σημαντικός στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία, άλλωστε, επιχειρεί να εκμαιεύσει στήριξη από την Μόσχα. Μόλις προχθές ο Τσαβούσογλου εισηγείτο, από το πουθενά, συνεργασία Άγκυρας – Μόσχας για τα αποθέματα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η Λευκωσία, ούσα μέλος της Ε.Ε από την οποία ζητά στήριξη, ισορροπεί επικίνδυνα σε ένα παιχνίδι με αρκετά ρίσκα.
Έχοντας την εικόνα που μόλις σας περιέγραψα βάλτε στην εξίσωση και το εξής. Επίκειται κάθοδος στην Κύπρο, τις επόμενες βδομάδες, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ Μάιο μήνα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ενδιαφέρον λοιπόν παζλ το οποίο βεβαίως παρακολουθούμε.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=75MTaHHowCI&w=797&h=450]
.
Χρίστος Χαραλάμπους
sigmalive