Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του νομπελίστα συγγραφέα, έρευνα υποστηρίζει ότι το μοιραίο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στο διάσημο νομπελίστα συγγραφέα δεν ήταν ατύχημα.
Εξήντα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του σε τροχαίο δυστύχημα, στις 4 Ιανουαρίου 1960, μία νέα έκδοση υποστηρίζει ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμύ δολοφονήθηκε από κατασκόπους της KGB και ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
Σύμφωνα με τον Ιταλό συγγραφέα Τζιοβάνι Κατέλι – ο οποίος πρώτη φορά παρουσίασε την εκδοχή του με άρθρο στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera το 2011, επικαλούμενος το ημερολόγιο του Τσέχου ποιητή και μεταφραστή Γιαν Ζαμπράνα- η εντολή δολοφονίας του διάσημου συγγραφέα δόθηκε εξαιτίας της αντι-σοβιετικής ρητορικής του.
Ο Αλμπέρ Καμύ έχασε τη ζωή του όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, εκδότης Μισέλ Γκαλιμάρ, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε σε δέντρο. Ο συγγραφέας σκοτώθηκε ακαριαία, ο Γκαλιμάρ πέθανε λίγες ημέρες αργότερα. Τρία χρόνια πριν, ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας έργων, όπως «Ο Ξένος» και «Η πανούκλα», από τις σημαντικότερες μορφές των Γραμμάτων τον 20ό αιώνα, είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το δυστύχημα φαινόταν να οφείλεται σε σκασμένο λάστιχο ή σπασμένο άξονα. Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο, προσπαθούσαν να λύσουν τον γρίφο, καθώς ο δρόμος ήταν μια μεγάλη ευθεία, είχε μεγάλο πλάτος και την ώρα που συνέβη το τροχαίο, ελάχιστη κίνηση, έγραφε ο Χέρμπερτ Λότμαν στη βιογραφία του Αλμπέρ Καμύ που κυκλοφόρησε το 1978.
Ο Καμύ δήλωνε σε εκείνο το άρθρο τη στήριξη του στην «Άνοιξη της Πράγας» (1956), ασκούσε έντονη κριτική στο σοβιετικό καθεστώς και επιπλέον, επαινούσε τη στάση του Ρώσου συγγραφέα Μπόρις Πάστερνακ (ο οποίος το 1958 βραβεύθηκε επίσης με Νόμπελ Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο»), τον οποίον το καθεστώς υπέβαλε σε πλείστες όσες δοκιμασίες.
Ο Κατέλι δήλωσε ότι, η κόρη του Αλμπέρ Καμύ, Κατρίν, δεν επιδοκιμάζει τη θεωρία του για το τέλος του πατέρας της. Παρά ταύτα, το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη σε Γαλλία, Ιταλία και Αργεντινή, ο Κατέλι βρίσκεται σε συζητήσεις με Βρετανούς εκδότες και εκτός αυτών, έχει τη στήριξη του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Πολ Όστερ.