Με τηλεσκόπια σε ψηλά σημεία της Γης ή περιφερόμενα έξω απ΄την ατμόσφαιρά της, ο άνθρωπος προσπαθεί να ερευνήσει το Σύμπαν, να δει τα μακρινά άστρα και τους Γαλαξίες.
Στο άλλο άκρο, στο άπειρα μικρό, τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται με τη βοήθεια πολύπλοκων συσκευών και συγκρούονται σε ενέργειες παρόμοιες με τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας.
Στην Οξφόρδη ο καθηγητής συζητά με τον αστροφυσικό George Efstathiou για τη συνεργασία της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών με την Κοσμολογία, για να κατανοήσουμε τις απίστευτες θερμοκρασίες και ενέργειες που κυριαρχούσαν στο αρχέγονο Σύμπαν.
Και στον Δημόκριτο, ο Ίων Σιώτης εξιστορεί την Ατομική θεωρία (Λεύκιππος, Δημόκριτος, Επίκουρος, Λουκρήτιος) και φτάνει ως το ευρωπαϊκό πείραμα στο CERN που προσπαθεί να ανιχνεύσει τη δομή του πρωτονίου και τις συνθήκες δημιουργίας του Σύμπαντος.
Εκεί, στη Γενεύη, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN, ο Σπύρος Τζαμαρίας, φυσικός υψηλών ενεργειών, μας ξεναγεί στην «συναρπαστική αρχαιολογία του σύμπαντος» και συνομιλεί με τον πρωτοπόρο στην ανακάλυψη της αντιύλης Tom Ipsilantis για τη χαρά και τη γοητεία της ανακάλυψης.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6sp8RaEOJA0&w=517&h=400]
.
ΠΗΓΗ: Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 3ο επεισόδιο
Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός