Γάλα, ασβέστιο, βιταμίνη D και καρκίνος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γάλα με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που περιέχει, μπορεί τελικά να μας προσφέρει όχι μόνο δυνατά οστά, αλλά και πολύ περισσότερα.

Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D, θα μπορούσε να μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.

Το γάλα είναι η κυριότερη πηγή ασβεστίου στη διατροφή μας και είναι μια εξαίρετη πηγή βιταμίνης D. Υπολογίζεται ότι μέχρι 70% του ασβεστίου της διατροφής, προέρχεται από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπρόσθετα το γάλα είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D.

Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα διάρκειας 4 ετών, έλαβαν μέρος περισσότερες από 1000 γυναίκες άνω των 55 ετών οι οποίες λάμβαναν τα ακόλουθα:

Η πρώτη ομάδα λάμβανε ασβέστιο 1400-1500 mg και βιταμίνη D 1100 IU, κάθε μέρα
Η δεύτερη ομάδα λάμβανε καθημερινά μόνο ασβέστιο 1400-1500 mg
Η τρίτη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο)

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο στις γυναίκες της πρώτης ομάδας (ασβέστιο και βιταμίνη D), ήταν κατά 60% χαμηλότερος σε σύγκριση με τις γυναίκες που λάμβαναν πλασέμπο, δηλαδή εικονικό φάρμακο.

Οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας, που λάμβαναν μόνο ασβέστιο, είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο σε σύγκριση με τις γυναίκες που λάμβαναν πλασέμπο.

Για καλύτερη αξιολόγηση των επιδράσεων του ασβεστίου και της βιταμίνης D, οι ερευνητές αφαίρεσαν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, τους 13 καρκίνους που εκδηλώθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της έρευνας οι οποίοι πιθανόν να υπήρχαν ήδη κατά την έναρξη της κλινικής δοκιμής.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω διόρθωση, η προστατευτική δράση του ασβεστίου και της βιταμίνης D, βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας που λάμβαναν ασβέστιο και βιταμίνη D, είχαν μετά τη διόρθωση, 77% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο σε σύγκριση με τις γυναίκες που λάμβαναν πλασέμπο.

Κατά τη διάρκεια των 4 ετών της έρευνας, 50 γυναίκες παρουσίασαν καρκίνους που δεν είχαν σχέση με το δέρμα και συγκεκριμένα καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου των πνευμόνων και άλλους.

Είναι γεγονός ότι η μάστιγα του καρκίνου, δημιουργεί όλο και περισσότερες ανησυχίες τόσο στο πλατύ κοινό όσο και στους γιατρούς και στις αρμόδιες αρχές.

Η ερευνητική κοινότητα ψάχνει συνεχώς για τρόπους οι οποίοι να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν την εκδήλωση της θανατηφόρου αυτής νόσου.

Η εργασία που σας παρουσιάζουμε, είναι η πρώτη κλινική θεραπευτική δοκιμή που δείχνει ότι η ενίσχυση του οργανισμού σε βιταμίνη D μπορεί να έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο. Η πρακτική σημασία αυτής της διαπίστωσης έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία.

Υπήρξαν και άλλες επιδημιολογικού τύπου έρευνες, των οποίων τα αποτελέσματα εισηγούνταν ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D, πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και για καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι η διατροφή πλούσια σε γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D ή ακόμη η λήψη συμπληρωμάτων των εν λόγω θρεπτικών στοιχείων, πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Υπενθυμίζουμε ότι στην καθημερινή μας διατροφή, 3 μερίδες γάλακτος (περίπου 250 ml) χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος μας προσφέρουν 900 mg ασβεστίου και 300 IU βιταμίνης D κάθε μέρα.

medlook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ