Τουρκικό ΥΠΕΞ Vs Ιταλίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκληρή απάντηση προς την Ιταλία από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, o oποίος καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες (!!!) του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού, ζητώντας αναστολή των γεωτρήσεων μέχρις ότου διασφαλισθούν αυτά τα δικαιώματα.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα «ατυχή» τη δήλωση, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιταλίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης στην Turkish Petroleum (TP) το 2011. Οι εν εξελίξει δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων της TP σε αυτούς τους τομείς άδειας αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας. Μέχρις ότου διασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, η TP θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές άδειας χρήσης.

Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την ταυτόχρονη αναστολή όλων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων στα νότια νησιού έως ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού ή με την έναρξη μηχανισμού συνεργασίας των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους σύμφωνα με την πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019. Διαφορετικά, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ως εκ τούτου, καλούμε και πάλι όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί την ίδια την παρουσία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και σφετερίζει τον τίτλο της «Κυπριακής Δημοκρατίας» από το 1963. Ο μόνος συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού», αναφέρεται.

Σε απάντηση της Ιταλίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι «απορρίπτουμε εντελώς τις επικρίσεις κατά του μνημονίου συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. τήρησαν σιωπηλή στάση απέναντι σε παρόμοια συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου το 2003, γεγονός που που δείχνει πράγματι την ασυνέπεια και την αντίθετη αντίληψη των σημερινών πολιτικών τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ