Ψηφιακά από τα τέλη Φεβρουαρίου οι δηλώσεις των γεννήσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα τέλη Φεβρουαρίου η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού θα αρχίζει και θα τελειώνει στο μαιευτήριο με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά των γονέων.

Στη διαδικασία αυτή προστίθεται και η απονομή του επιδόματος γέννησης, η οποία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά. Τα παραπάνω νομοθετήθηκαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για το επίδομα γέννησης, όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, που θα εκδίδονται μεταξύ των αρμόδιων φορέων μετά από τη γέννηση ενός παιδιού θα αναζητούνται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι γονείς θα ενημερώνονται μέσω SMS και e-mail για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς επίσης και για τυχόν εκκρεμότητες που μπορεί να προκύψουν.

«Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο πιο διεξοδικά στο άρθρο 13 του παρόντος νομοσχεδίου σε σχέση με την αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, που είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής: να χτίσουμε ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους. Θεσπίζουμε έτσι αυτή τη νέα διαδικασία» τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Πιερρακάκης.

Γραφειοκρατία

Μέχρι σήμερα όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται οι γονείς να συγκεντρώσουν μια σειρά από δικαιολογητικά, προσερχόμενοι : αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο μαιευτήριο για να κάνουν τη σύνταξη της βεβαίωσης γέννησης, στη συνέχεια στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών. Εν συνεχεία γίνεται η δήλωση της γέννησης στους υπόλοιπους φορείς: για παράδειγμα στο δημοτολόγιο (αυτό πλέον γίνεται αυτόματα), ΑΜΚΑ, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και βέβαια και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων. Από όλα τα παραπάνω στάδια το μόνο που μέχρι στιγμής είχε απαλειφθεί ήταν η δήλωση στο δημοτολόγιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια σειρά από γραφειοκρατικά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς να υλοποιήσει σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες, η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης θα αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Από τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά. Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.

Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.

sepe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ