Προσφυγικό μνημόνιο Λιβύη – Ιταλία: Η τριετής συμφωνία μνημόνιο που υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου 2017 από τον τότε Ιταλό Πρωθυπουργό Paolo Gentiloni και τον
επικεφαλής του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Fayez al Sarraj με σκοπό να από την πλευρά της Λιβύης να σταματήσουν οι ροές ανθρώπων, και μετά την διεθνή κατακραυγή για τους δεκάδες πνιγμένους, αν και στην πραγματικότητα έχει τριετή διάρκεια, η Ιταλία επέλεξε να πιέσει για αλλαγές πριν από τρεις μήνες, με ορόσημο την 2α Νοεμβρίου, αλλά οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας. Ετσι από αύριο 2 Φεβρουαρίου, θεωρητικά θα ανανεωθεί αυτόματα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Ιταλική πλευρά να ζητάει αλλαγές με τον Σαρατζ όμως να απειλεί ότι θα αυξήσει πάλι τις ροές, για να κερδίσει υποστήριξη στον πόλεμό του απέναντι στο Χάφταρ.
Το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο και την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων αν και δεν θα λήξει στις 2 Φεβρουαρίου., η κυβέρνηση της Ρώμης επέλεξε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Λίβυους με σκοπό την τροποποίηση του κειμένου μέσω «ανταλλαγής σημειώσεων κατά τη διάρκεια ισχύος του μνημονίου», κατά συνέπεια εντός των επόμενων τριών ετών. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες εγγυήσεις όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών που κρατούνται στη Λιβύη και το σταδιακό κλείσιμο των κέντρων κράτησης, γιατί υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βασανισμούς και εξαφανίσεις.
Μόλις προχθες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Μονάδα Συγκέντρωσης και Άφιξης (GDF) στην Τρίπολη της Λιβύης, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την προστασία των ατόμων που φιλοξενούνται στη δομή, το προσωπικό της και τους εθελοντές της. «Δυστυχώς, η Ύπατη Αρμοστεία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Τρίπολη», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός. Οι συνθήκες εδάφους, ωστόσο, είναι περίπλοκες. «Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου δεν έχουν γίνει σεβαστές. Χωρίς εκεχειρία και μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός – που παραβιάζεται από τον βομβαρδισμό του στρατηγού Χαφτάρ και από την παρέμβαση χωρών όπως η Τουρκία που προμηθεύουν όπλα Σάρατζ και μισθοφόρους», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Sereni «Για εμάς, η ριζική βελτιώση της μεταχείρισης των μεταναστών είναι απαραίτητη. Γνωρίζουμε τις καταγγελίες των Ηνωμένων Εθνών και όλες τις καταγγελίες που σχετίζονται με αμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο σε παράνομα κέντρα όσο και σε επίσημα κέντρα κράτησης», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός. (ASC)