Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και έχουν περάσει 200 χρόνια από την ανακάλυψη της Ανταρκτικής, η ήπειρος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες.

Ιστορικοί εκτιμούν πως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Ανταρκτική το 1821, ήταν κυνηγός φώκιας. Στις μέρες μας, κυρίως ερευνητές και τουρίστες εκτίθενται στις αφιλόξενες χαμηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Όμως η Ανταρκτική απειλείται.

«Η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει πως χώρες όπως η Κίνα θα έχουν λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν στην Ανταρκτική αφού πόλεις όπως η Σανγκάη απειλούνται από την σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας» υποστηρίζει ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής γεωπολιτικών σχέσεων στο Royal Holloway University.

Το 1961 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία βάζει τέλος στις εδαφικές διεκδικήσεις μεμονωμένων χωρών, ενώ καθορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι στην παγωμένη ήπειρο. Τα δώδεκα συμβαλλόμενα μέρη έχουν πλέον αυξηθεί σε πάνω από 50.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1QYkzTjMwDg&w=711&h=400]

.

«Δεν έχουμε εφησυχάσει, ούτε είμαστε αφελείς. Δεν υποστηρίζουμε ότι αυτή η συνθήκη είναι ότι καλύτερο. Όμως τα στοιχεία δείχνουν πως πολλές χώρες προτιμούν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της συνθήκης. Διότι έτσι γνωρίζουν καλύτερα την Ανταρκτική και όλοι μαζί προσπαθούμε να δούμε τι είναι καλύτερο για την περιοχή» δήλωσε η Τζέιν Ραμπλ, επικεφαλής της υπηρεσίας των πολικών περιοχών της κοινοπολιτείας.

Αυτή την στιγμή, στην Ανταρκτική λειτουργούν 82 ερευνητικοί σταθμοί. Πολλοί είναι οι νέοι επιστήμονες που επιθυμούν να εργαστούν εκεί και να ζήσουν για λίγο στο Νότιο Πόλο.

euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ