«Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτή δεν θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας τώρα φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.
Λίγες ώρες μετά την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για τη σύσταση Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής σε όσες δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο που επικαλούνται.
“Θα μπει τάξη στις δραστηριότητες τους, ώστε να ξεχωρίσουν αυτές που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα… Στο εξής, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν “ονοματεπώνυμο”. Όλοι θα συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο μητρώο με γνωστούς τους στόχους, τα μέλη, την προέλευση και τους κανονισμούς λειτουργίας τους. Και θα ελέγχονται από το κράτος. Οι πιο πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως ξέρουμε, ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τον οποίο επικαλούνται. Δε θα το ανεχτούμε άλλο”, τόνισε, μιλώντας πριν λίγη ώρα στην εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.
Εστιάζοντας στην προσφυγική-μεταναστευτική ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο γεγονός ότι σε αυτούς τους επτά μήνες η πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει.
“Ήδη διαθέτουμε ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο, το προσωπικό και τα μέσα έχουν ενισχυθεί και η διπλωματική μας δραστηριότητα ενεργοποιήθηκε όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και προς την Τουρκία. Τον Αύγουστο έχουν τριπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή ευθύνης και έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά σε πολύ περισσότερα από αυτά τα αιτήματα. Και, παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα, προσδοκώ στη συνεργασία των γειτόνων μας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος και στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας κάθε πλευρά οφείλει να κάνει τη δουλειά της. Προφανώς το πρόβλημα αυτό είναι στην αρχή της αντιμετώπισης του. Όμως, η αποτελεσματική στροφή έγινε και βαδίζουμε σε ένα καινούργιο δρόμο που παρά τα πρόσθετα εμπόδια φέρνει ήδη αποτελέσματα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
“Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτό δε θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται, τα νησιά θα αποσυμφορηθούν σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας και οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης, σε αντίθεση με δράσεις πρόσκαιρης ανακούφισης που μεταθέτουν το πρόβλημα και ταυτόχρονα οδηγούν σε νέες μεταναστευτικές ροές. Και συνεργαζόμαστε ενεργά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση υποστήριξης των επιστροφών σε τρίτες χώρες. Είναι επιβεβλημένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και στην αναλογική κατανομή των βαρών”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
.
https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1225130434973110273
.
Πλακιωτάκης: “Το Λιμενικό από τους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος”
Στην εκατόχρονη προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην πατρίδα και τον λαό, αλλά και στις ηρωικές προσπάθειες των στελεχών του που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται καθημερινά με αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας αλλά και ανθρωπισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής.
“Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται τα τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη” είπε ο υπουργός,προσθέτοντας ότι τα στελέχη του με την άρτια εκπαίδευση, το αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού καθημερινά επιχειρούν σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους υπό δύσκολες συνθήκες.
Ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι όταν το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Σώματος, είχε πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημασίας που είχε για την πατρίδα η υποστήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η διασφάλιση της νομιμότητας σε λιμάνια και θάλασσες. Ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας που αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της οικονομίας μας και έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος.
Τόνισε ότι για 100 ολόκληρα χρόνια, το Λιμενικό Σώμα διασφαλίζει τη νομιμότητα, καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στη θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια τηςναυσιπλοΐας, εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, σώζει ζωές με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον.
Είπε επίσης ότι αποτελεί χρέος και ευθύνη το Λιμενικό Σώμα να ενισχυθεί με μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται συστηματικά προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο ‘Αμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
“Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.” επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος αλλά και από σκηνές δράσης και έντασης που καθημερινά βιώνουν τα στελέχη του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital