ΥΠΕΞ για γερμανικές επανορθώσεις: "Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (Αθήνα, 12.02.2020)

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Θα ήθελα να σας πω ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις υπήρξε συναίνεση στις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας.
Ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς. Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.
Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ανέλυσα τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με το πρόγευμα εργασίας που οργανώσαμε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, αλλά και με τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος ενημέρωσα τα μέλη του Συμβουλίου της Εξωτερικής Πολιτικής για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.
Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες, κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους.
Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε ότι θα ήθελε ως ΣΥΡΙΖΑ πιο ενεργητική πολιτική και ότι θεωρεί λάθος και αποτυχία τη μη συμμετοχή μας στο Βερολίνο. Έχετε κάτι να πείτε επ’ αυτού;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν μια γενική επίκληση πιο ενεργού εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε κατά την άποψή μου να συνοδεύεται και από συγκεκριμένες υποδείξεις. Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε.
Εάν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο η κυβέρνηση και το Υπουργείο έχει παραλείψει, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις συμβουλές των συνομιλητών μας. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν κομματικοί διαχωρισμοί. Όμως κάτι τέτοιο δεν διαπίστωσα να έχει διατυπωθεί.
Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο θα ήθελα να επαναλάβω το εξής: η διαδικασία του Βερολίνου δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. Ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε αξιολογηθεί με τρόπο που τότε δεν οδήγησε την ελληνική διπλωματία να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία. Αντίθετα η ελληνική διπλωματία επέλεξε να συμμετάσχει στην ιταλική πρωτοβουλία του Παλέρμο, η οποία δε είχε μετά συνέχεια.
Άρα νομίζω ότι είναι μάλλον άδικο να αποδίδεται ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή στο Βερολίνο.
Από την άλλη, όσον αφορά τη γερμανική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως πρέπει να σας πω ότι περνάει στον ΟΗΕ. Η διαδικασία στο Βερολίνο δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να καταγράψει ούτε επιτυχίες στο επίπεδο της κατάπαυσης του πυρός. Περνάει στα Ηνωμένα Έθνη υπό τον κ. Σαλαμέ. Είμαστε πάντοτε εκεί, συνομιλούμε και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ