Πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ,
Αξιότιμε κύριε Στεφανόπουλε,
διάβασα σήμερα 11/12/2011, άρθρο σας στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», με έκπληξη δεν σας κρύβω, την απόφασή σας να προχωρήσετε σε μια δημόσια δήλωση που να καλείτε τα κόμματα και εμμέσως και τους πολίτες, να «παύσουν να ζητούν εκλογές…μέχρι της συμπληρώσεως της τετραετίας… » παρακάμπτοντας με ένα πρωτοφανή τρόπο το δικαίωμα και την βούληση του Ελληνικού λαού που εκφράζεται όπως θα συμφωνείτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με εκλογές και με κανένα άλλο τρόπο, (πχ με μετρήσεις ή απόψεις των «τιτλούχων»).
Ασφαλώς και δεν είναι θέμα προτεραιότητας η επιλογή του Πρωθυπουργού (με εκλογές) σε εποχή κρίσεως, αλλά το θέμα του προσώπου του Πρωθυπουργού και την επιλογή του με αντισυνταγματικό τρόπο από εσάς τίθεται με τα γραφόμενά σας. Αν εμπιστεύεστε τόσο πολύ τις ικανότητες του «δοτού» κου Παπαδήμου και παράλληλα εμπιστεύεστε τον λαό για την ευθυκρισία του, γιατί δεν τον προτείνετε για υποψήφιο σε εκλογική αναμέτρηση;;; Η ψήφος θα δείξει!!!
Δυστυχώς με την διαδικασία που προτείνετε συναινείτε στην τελεσθείσα
καταπάτηση και της Δημοκρατικής ευαισθησίας και της Συνταγματικής νομιμότητας.
Ποιοι και πόσοι είναι εκείνοι που μπορεί να αποφασίζουν στο όνομα του Ελληνικού λαού για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές;;; Με τέτοιο πρόγραμμα εκλέχθηκαν;;;
Ποιοι και πόσοι είναι εκείνοι που μπορούν να παραβιάζουν το Σύνταγμα όταν παραιτείται ο Πρωθυπουργός;;; και να διορίζουν όποιον τους αρέσει;;; έστω και τον «καλλιτερότερο»…
Πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν τις αποφάσεις των υπάτων… «ανεύθυνων» που αυθαιρέτως διόριζαν…συνεννοούμαστε νομίζω τι εννοώ.
Κύριε Πρόεδρε, σας θυμόμαστε ευαίσθητο σε πολιτικά ζητήματα και προστάτη της λαϊκής κυριαρχίας, στην σύγχρονη πολιτισμένη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Αυτή δεν αναδεικνύεται με «αποφάσεις» μερικών αρχηγών.
Σας θυμάμαι και λεβέντη στον πολιτικό λόγο σας και αρνούμαι να δεχτώ να προτείνετε να παραβιάσουν τις δεσμεύσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πως λοιπόν σήμερα «τολμάτε» να λέτε σε εμάς τους απλούς πολίτες, πως τολμάτε να προτείνετε στο πολιτικό κατεστημένο της πατρίδας μας:
1. Να παρατείνει την σαφή και ρητή δέσμευση του ότι θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές σε τακτή ημερομηνία (και όχι σε άγνωστο μέλλον) εκτός και αν για άλλα δεσμεύτηκαν και άλλα μας είπαν και
2. Να παρατείνει επ αόριστον μια αναμφισβήτητη, σαφή και βίαιη παραβίαση της Συνταγματικής νομιμότητας, αφού από όσα γνωρίζω κανένα άρθρο του Συντάγματος αναφέρει ότι «μπορούν» να συγκεντρωθούν ατύπως «κάποιοι», –μερικοί- αρχηγοί κομμάτων και να διορίσουν «όποιον θέλουν» (ή όποιον τους υποδεικνύουν άγνωστες και πάντως αφανείς δυνάμεις) Πρωθυπουργό και «όποιους θέλουν» Υπουργούς. Κάποιον μάλιστα που με το πρώτο αρνείται τον ρόλο του πολιτικού, άρα και την πολιτική ευθύνη που απορρέει από την θέση που δέχτηκε και περιλαμβάνει την επιλογή των μελών της Κυβέρνησης του (όπως ορίζει το Σύνταγμα) και να συμπράττει σ αυτή την Συνταγματική εκτροπή (για τις πράξεις των Υπουργών ευθύνεται ή όχι ο Πρωθυπουργός που ΔΕΝ τους επέλεξε;;;).
Εσείς λοιπόν κύριε Στεφανόπουλε, προτείνετε στα κόμματα να παρατείνουν επ αόριστον αυτή την παρανομία διακυβέρνησης και εμάς τους απλούς πολίτες να αποδεχτούμε επ αόριστο την παράταση. Ίσως επειδή όπως διαπιστώνετε δείξαμε ανοχή στον απόλυτο εθνικό εξευτελισμό που μας οδηγεί το πολιτικό σύστημα.
Κύριε Στεφανόπουλε,
αν επιθυμείτε να συμβάλλετε στο καλό αυτού του τόπου θα είναι σκόπιμο να «παραιτηθείτε», για λόγους συμβολικούς, από τα νόμιμα προνόμια σας και να καλέσετε τα πρόσωπα του πολιτικού κατεστημένου να νομοθετήσουν επί τέλους για την κατάργηση όλων των σκανδαλωδών προνομίων που «εκμεταλλεύονται» και εν τέλει να μας υποδείξετε μια υπεύθυνη σύννομη λύση για την διακυβέρνηση, για να επανέλθει η πατρίδα μας γρήγορα στην Συνταγματική νομιμότητα.
Παλαιό Φάληρο 11/12/2011 Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ,
[email protected]
Υποσημείωση:
– κατά τη γνώμη μου η άποψη του κου Στεφανόπουλου δεν είναι, δεν μπορεί να είναι και δεν πρέπει να είναι μείζον πολιτικό θέμα σε μια δύσκολη εποχή ώστε να αποτελεί προμετωπίδα και πρώτο θέμα μιας Κυριακάτικης σοβαρής εφημερίδας όπως η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11/12/2011).Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι και αν προκληθώ θα απαντήσω αναλυτικά.
-Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ενυπόγραφος λόγος του κάθε πολίτη πρέπει να αποκρύπτεται αλλά η αξία που της δίνεται είναι ασύμμετρη με το πολιτικό βάρος εκτός αν η διεύθυνση της έκδοσης επιθυμεί να προωθήσει και να περιβάλλει, να καταστήσει δήθεν απαραίτητη την πρόταση και αυτό νομίζω ότι συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση… ταυτίζονται οι γραμμές. ΚΠΚ