Το διάλειμμα για τσιγάρο και καφέ στην Ισπανία θα αφαιρείται από τον μισθό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία απόφαση που δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση σε ανατροπές των εργασιακών σε πολλές χώρες της Ε.Ε., εξέδωσε ανώτατο δικαστήριο στην Ισπανία δικαιώνοντας εταιρεία που που σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζομένους της για το διάλειμμα τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η εταιρεία ενέργειας Galp υποστήριξε ότι εφάρμοσε τον ισπανικό νόμο όταν άρχισε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, να αφαιρεί από τις ημέρες εργασίας τον χρόνο που περνούσαν οι εργαζόμενοι στο διάλειμμα τους για καφέ, πρωινό ή τσιγάρο.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στην ισπανική νομοθεσία, οι εταιρείες πρέπει να καταγράφουν την είσοδο και την έξοδο των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας. Αυτό υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην αποτροπή της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση της ευελιξίας στις συμφωνημένες ώρες εργασίας.
Όμως αυτή η αλλαγή είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους περίπου 10 εκατομμύρια καπνιστές της χώρας, αφού οι εταιρείες- καταγράφοντας πότε μπαίνουν και βγαίνουν από τον χώρο εργασίας- μπορούν να υπολογίσουν πόση ώρα περνούν οι υπάλληλοι στο πόστο τους.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε την υπόθεση βασιζόμενο σε προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα για πληρωμένο διάλειμμα για κάπνισμα, καφέ ή πρωινό.
Η συνδικαλιστική οργάνωση που έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια, σχεδιάζει να υποβάλλει έφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ