Η ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα ενισχύει τις επεκτατικές αξιώσεις του Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διαχρονικά η αποθράσυνση της Τουρκίας, η ενίσχυση της επιθετικότητας της αποδιδόταν πρωτίστως στην ανοχή που επιδεικνυόταν στη συμπεριφορά της.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα εισέπραττε και εισπράττει και τώρα την ανοχή ως αδυναμία και αναβαθμίζει τις αξιώσεις της. Αυτό το έχουμε παρακολουθήσει από το 1974 και εντεύθεν στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο.
Προχθές ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, στη διάρκεια κατάθεσης στην επιτροπή για τις εξελίξεις στη Λιβύη, του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, David Schenke και του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωασιατικές υποθέσεις, Christopher Robinson, αναφέρθηκε στο προφανές.
Είπε πως εξ αιτίας της διφορούμενης στάσης των ΗΠΑ και της διχογνωμίας στην Ε.Ε. η Τουρκία έχει βρει ένα βαθύ πάτημα για τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της στη Μεσόγειο.
Έχει απόλυτο δίκαιο ο κ. Μενέντεζ. Τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, με την παράνομη και προκλητική εισβολή της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος, είναι αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης. Αθήνα και Λευκωσία διαχρονικά αντιμετωπίζουν φοβικά την Τουρκία και για αυτό γίνεται αντιληπτό από το καθεστώς της Άγκυρας. Αυτά τα φοβικά σύνδρομα τα αξιοποιεί πλήρως στη βάση αυτών προχωρεί.
Έστειλε τον Μάιο του 2019 η Τουρκία το γεωτρύπανο Πορθητή στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια ήταν, για παράδειγμα, η αντίδραση της Αθήνας; Καμία.
Και ως αποτέλεσμα τούτου, τόσο ο «Πορθητής» όσο και το δεύτερο γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, έκτοτε «κεντούν» στην κυπριακή ΑΟΖ. Εσχάτως έχουν κάνει και ένα δυνατό τεστ για τα αντανακλαστικά της Αθήνα, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Ορους Ρέις στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.
Και προφανώς και θα υπάρξει συνέχεια καθώς, πρώτο το έχουν ανακοινώσει Τούρκοι αξιωματούχοι και δεύτερον, γιατί μέτρησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Ως αντίδραση στην παραβίαση η Αθήνα διάβαζε το… μετεωρολογικό δελτίο της ημέρας.
Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα κι αυτό είναι αποτέλεσμα και της ανοχής που επιδεικνύεται έναντι της από διεθνείς παίκτες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα στις έκνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί τη γνωστή μεσοβέζικη στάση της.
Η Τουρκία υλοποιεί ένα επεκτατικό σχεδιασμό, η υλοποίηση του οποίου προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Οι επεκτατικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας προκαλούν αναταράξεις και ενισχύουν τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.
Η μη αντίδραση των ΗΠΑ στην αγορά των ρωσικών πυραύλων συνιστά πράσινο φως για να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τις ενέργειες της. Η μη αντίδραση του ΟΗΕ, της Ε.Ε., προσφέρουν άλλοθι στην Άγκυρα και ενισχύουν τα επεκτατικά της σχέδια.
apopseis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ