Εθνικός Κίνδυνος – Αναρτώνται οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης από τον ΟΗΕ κι ο Μητσοτάκης κάνει διακοπές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα σοβαρά νέα,  κάτι παραπάνω από ”γεμάτο” ήταν το πρόγραμμα που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το Σάββατο (8.02.2020) στην Κρήτη, ωστόσο, την Κυριακή βρήκε την ευκαιρία να χαλαρώσει.
Στα άλλα ασήμαντα νέα ο ΟΗΕ σε λίγες μέρες θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναρτηθούν οι συντεταγμένες της Τουρκίας Λιβύης.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είχε καταφέρει μέσω του διεθνούς κύρους του και της προσωπικής φιλίας του με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, να σηκώσει το τηλέφωνο και μιλώντας απευθείας με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον επίσης Πορτογάλο Γκουτιέρες, να σταματήσει την ανάρτηση των συντεταγμένων. Δυστυχώς όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε χρόνο ανάμεσα στις διακοπές του να ασχοληθεί με το ζήτημα (βλ.λ. Πως ο Παυλόπουλος ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ τον Ερντογαν στον ΟΗΕ)
https://www.youtube.com/watch?v=urUfU5Jpgng
Ετσι, όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι Έλληνες διπλωμάτες τελούν εν αναμονή της επικείμενης ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Αγκυρα και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη βρίσκεται η Αθήνα.
Η σχετική, απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη προκαλεί ευλόγως ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει. Αξιωματούχοι της Αγκυρας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.

Αθανάσιος Δρούγος : «Με προβληματίζει ότι οι Τούρκοι συγκλίνουν μεταξύ Καστελόριζου και Λασιθίου»

https://youtu.be/vchG1xqKTjA
Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής της Κυριακής»


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ