ΟΗΕ: «Ανέκδοτο το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλά που το κατάλαβαν…

Tη δέσμευσή τους για διατήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών που εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Οι χώρες καλωσορίζουν οποιαδήποτε πρόοδο στην αποτελεσματική εποπτεία του» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας να αναφέρει ότι τα συμφωνηθέντα δεν εφαρμόζονται.
«Θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να εξασφαλίσουμε ότι εκείνοι που συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο δεν θα μείνουν ατιμώρητοι».
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ενώ συζήτησαν τους τρόπους επιτήρησης της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, ωστόσο, η αναπληρώτρια απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά στην κατάρρευση», ενώ το εμπάργκο όπλων «έχει καταντήσει ανέκδοτο», καθώς υπάρχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραβιάσεις από θάλασσα, στεριά και αέρα.
«Η κατάσταση στο έδαφος παραμένει άκρως ανησυχητική. Η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή με περισσότερες από 150 παραβιάζεις να έχουν αναφερθεί και είναι ο λιβυκός λαός που συνεχίζει να υποφέρει περισσότερο. Η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει και επιδεινώθηκε από τον πετρελαϊκό αποκλεισμό και την διαφαινόμενη τραπεζική κρίση. Υπήρχε συναίνεση μεταξύ των χωρών και των οργανισμών που συμμετέχουν ότι πρέπει να αρθεί ο πετρελαϊκός αποκλεισμός» δήλωσε η Στέφανι Ουίλιαμς, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
Όλες οι πλευρές επιμένουν ότι μόνη λύση για τη Λιβύη είναι να απομονωθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές από τις εξωτερικές δυνάμεις που τις στηρίζουν. Στη Γενεύη σε 10 ημέρες έχει προγραμματιστεί το πρώτο πολιτικό φόρουμ για τη Λιβύη, με τον ΟΗΕ να ελπίζει να γίνει ένα πρώτο βήμα για μια ουσιαστική εκεχειρία.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Sr0tzWUulok&w=711&h=400]
.
euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ