Πολιτική, σεξ και ίντερνετ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την παραίτηση του Μπ. Γκριβό με αφορμή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου η πρώην υπ. Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Ανιές Μπυζέν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ηγηθεί της κυβερνητικής λίστας για τον δήμο Παρισίων.

«Πηγαίνω για να κερδίσω… πηγαίνω με καρδιά, με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και δέσμευση». Με τα λόγια αυτά η πρώην υπουργός Kοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Ανιές Μπυζέν δήλωσε χθες βράδυ ότι αποδέχθηκε να ηγηθεί της κυβερνητικής λίστας για τις δημοτικές εκλογές στο Παρίσι, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντα Μπενζαμέν Γκριβό.
Σε μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές (15 και 22 Μαρτίου) το Παρίσι γνώρισε δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα. Εξελίξεις που υποχρέωσαν τον πρόεδρο Μακρόν να πάρει δραστικές αποφάσεις, με στόχο το μέγα στοίχημα: την κατάκτηση του Δημαρχείου Παρισίων.
Το όνομα της Ανιές Μπυζέν συζητιόταν από καιρό για συμμετοχή σε μία από τις λίστες-Γκριβό στο Παρίσι, ως δείγμα υποστήριξης του υποψηφίου που είχε καθηλωθεί στο 15% και στην τρίτη θέση, με πρώτες την Αν Ινταλγκό (νυν δήμαρχο) και τη Ρασίντα Ντατί ( πρώην υπουργό υποψήφιο της δεξιάς).
Στις επανειλημμένες κλήσεις, η Ανιές Μπυζέν όμως, είχε κάθετα αρνηθεί να συμμετάσχει στις δημοτικές εξ’ αιτίας των σημαντικών θεμάτων του υπουργείου της, όπως ο κορονοιός, η μεταρρύθμιση των συντάξεων, για τις οποίες ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή και ακόμα η κρίση στα κρατικά νοσοκομεία όπου συνεχίζονται οι απεργίες. Προφανώς όμως ο πρόεδρος κατάφερε να πείσει την υπουργό, που θεωρήθηκε ως η «αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα» για να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν από το κυβερνητικό σκάφος που κλυδωνιζόταν μετά το σκάνδαλο και την παραίτηση του Μπενζαμέν Γριβό.
Κίνδυνος συντριβής στην εκστρατεία
Πρώην σοσιαλιστής ο Γκριβό, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν από τα πρώτα βήματα, ήταν ένας από τους «πιστούς του προέδρου» και διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον Νοέμβριο 2017 έως τον Μάρτιο του 2019, οπότε παραιτήθηκε για τις δημοτικές εκλογές. Είχε την υποστήριξη του κόμματος και πήρε το επίσημο χρίσμα εκπροσώπησής του για το Δήμο Παρισίων.
Παρ’ ότι ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα, ο Γκριβό δεν κατόρθωσε να πείσει, η προεκλογική εκστρατεία έχανε μέρα με τη μέρα τη δυναμική της και κινδύνευε με συντριβή.
Την περασμένη Πέμπτη, και ενώ παρουσίαζε επισήμως το πρόγραμμά του, φούσκωναν οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα βίντεο που κυκλοφορούσε. Ήταν σεξουαλικού χαρακτήρα με τον ίδιο πρωταγωνιστή (με σέλφι) σε επικοινωνία με μια γυναίκα. Και ενώ το Παρίσι και το τουίτερ βούιζαν από τις φήμες, χωρίς ακόμα να είναι σίγουρο ότι επρόκειτο για τον Γκριβό, η επιβεβαίωση ήλθε από τον ίδιο την επομένη (Παρασκευή απόγευμα), που με άχρωμη φωνή δήλωσε ότι παραιτείται από την καμπάνια, χωρίς να διαψεύσει οτιδήποτε.
Την ευθύνη για την αρχική δημοσίευση του βίντεο μέσω του προσωπικού του blog πήρε ο Πιότρ Παβλένσκι, Ρώσος αντιεξουσιαστής, καλλιτέχνης γνωστός για τον πολιτικό ακτιβισμό του και τις αμφιλεγόμενες παραστάσεις του (performances). Ζει στη Γαλλία από το 2017 έχοντας εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο. Θεωρεί την δημοσίευση του βίντεο ως «πράξη πολιτική» κατηγορώντας τον Γκριβό για «υποκρισία» διότι είχε προβάλει την οικογένειά του (σύζυγο και 3 παιδιά) στον τύπο για ενίσχυση της εκστρατείας του, υπογραμμίζοντας τη σημασία που ο ίδιος δίνει στο ρόλο της οικογένειας.
Αυτές τις ώρες ο Πιοτρ Παβλένσκι είναι υπό κράτηση εξαιτίας έρευνας που ξεκίνησε, μετά την καταγγελία του Μπ. Γκριβό για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής». Υπό κράτηση και η 29χρονη Alexandra Taddeo, σύντροφος του Παβλένσκι από τις αρχές του 2019, που θεωρείται η πιθανή παραλήπτρια των σεξουαλικών βίντεο του Γκριβό.
Ιδιωτική ζωή, δημοκρατία και ηθική
Ανέκαθεν ο γαλλικός τύπος θεωρούσε ότι, «η είδηση σταματάει έξω από την κρεβατοκάμαρα των πολιτικών». Υπήρχε πλήρης διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική δράση και την ιδιωτική ζωή ή τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενός πολιτικού. Παράδειγμα η δεύτερη οικογένεια του Φρανσουά Μιτεράν και η κόρη του Μαζαρίν έγινε δημόσια γνωστή, όταν ο ίδιος αποφάσισε πριν από το θάνατό του, με φωτορεπορτάζ που είχε τη συγκατάθεσή του.
Αναφορικά με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής στη Γαλλία, εκτός νόμου δεν θεωρούνται μόνο αυτοί που πρώτοι δημοσίευσαν το βίντεο, αλλά και όσοι το κυκλοφόρησαν στη συνέχεια μέσω τουίτερ ή Facebook. Έτσι ενώπιον του νόμου ο Μπενζαμέν Γκριβό θεωρείται ότι είναι το θύμα, για τα μάτια της κοινωνίας όμως, υπεισέρχεται τόσο το θέμα της ηθικής όσο και η έννοια της επιπολαιότητας στη χρήση του Ίντερνετ από έναν φιλόδοξο πολιτικό.
Η ταχύτητα με την οποία παραιτήθηκε την επομένη, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια αντίστασης, έχει επίσης ενοχλήσει αφού για πρώτη φορά στη Γαλλία ένας πολιτικός παραδίδει τα όπλα εξ αιτίας αποκαλύψεων στην ιδιωτική του ζωή.
«Που οδηγείται η δημοκρατία μας» αναρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Sibeth Ndiaye (Σιμπέθ Ντιαέ), κινδυνεύουμε με «αμερικανοποίηση» και παράλυση της πολιτικής ζωής από τις παρεμβολές των «σόσιαλ μίντια» στην ιδιωτική ζωή, τονίζουν πολλοί αναλυτές. Έτσι στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Μπενζαμέν Γκριβό με την οικογένειά του, προστίθενται και οι κατηγορίες αυτών που τον κατηγορούν ότι με την «χωρίς αντίσταση άμεση παραίτησή του, δικαιώνει και ενισχύει τους νέους τρόπους χρησιμοποίησης της ιδιωτικής ζωής από το διαδίκτυο, στο χώρο της πολιτικής».
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ