Ελλάδα και Λίβανος για τη Mare Nostrum

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Nassif Hitti (Βηρυτός, 19.02.2020)

Σας ευχαριστώ, αγαπητέ συνάδελφε.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στη Βηρυτό και σας συναντώ. Εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.
Είχα επίσης την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ενώ αργότερα, θα γίνω επίσης δεκτός από τον Πρωθυπουργό.
Οι σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας βασίζονται σε στέρεες βάσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα, κατά τις συζητήσεις που είχα, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό.
Συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς μας συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Διαβεβαίωσα τους συνομιλητές μου για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου και εξέφρασα την υποστήριξή μας για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου.
Επιπλέον, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν στην κοινή γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο – τη Mare Nostrum, όπως ανέφερε ο συνάδελφός μου. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας για πολιτική λύση, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στη Λιβύη, όσο και στη Συρία.
Όσον αφορά στη Συρία, άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις των συνομιλητών μου, εδώ στο Λίβανο. Εξέφρασα την εκτίμηση της Ελλάδας για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για τη φιλοξενία των προσφύγων και την ικανοποίηση των αναγκών τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στις δύο χώρες μας, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη.
Συζητήσαμε, επίσης, την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες. Πιστεύουμε ότι η παύση των εχθροπραξιών και των ξένων παρεμβάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας.
Είχα, ακόμη, την ευκαιρία να συζητήσω με το συνάδελφό μου την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με τη νέα επιχείρηση που θα αποσκοπεί στη διασφάλιση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να συνεισφέρει προς τούτο με όλα τα διαθέσιμα μέσα και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salamé, για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Όσον αφορά στα μνημόνια μεταξύ της Άγκυρας και του κ. Sarraj, επανέλαβα την άποψή μας ότι, αν και είναι άκυρα, εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και δεν παράγουν καμία έννομη συνέπεια, τροφοδοτούν τον εμφύλιο πόλεμο και αποτελούν προσπάθεια ξένων δυνάμεων να εδραιωθούν στη Λιβύη. Επιπλέον, διεθνοποιούν τη σύγκρουση παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συνεπώς, αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και πρέπει να πω ότι, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις μου με πολλούς εταίρους της Ελλάδας που είναι μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, έχω την αίσθηση ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας προκαλούν ανησυχία και ισχυρή αντίθεση.
Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητέ συνάδελφε, για τη φιλοξενία σας. Συμφωνήσαμε, κυρίες και κύριοι, να παραμείνουμε σε επαφή και να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ