Τoυλάχιστον 9 νεκροί από τον… χορό των Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε την Κυριακή περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Από τον σεισμό τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε χωριά και πόλεις στις δύο χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τρία από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ 37 Τούρκοι τραυματίστηκαν.
Μεταξύ αυτών, εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας. Γύρω στις 18:00 σημειώθηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ενώ στις 19:00 καταγράφηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ, ενώ δεκάδες ακόμη είναι οι μικρότερου μεγέθους μετασεισμοί.
Στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Αρκετοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ενώ πολλοί είναι οι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qfmijEtIz6w&w=711&h=400]
.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη Χόι, στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν στο βορειοδυτικό Ιράν. Το δημόσιο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT World μετέδωσε πως έγινε αισθητός σε 43 χωριά στην Τούρκία.
Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο κ. Λέκκας.
Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ