Δένδιας: "Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ» #WBThessConf

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη οι εργασίες της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με θέμα «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ».

«Σας καλώ να στείλουμε ένα αρραγές και ομόφωνο μήνυμα. Κοινός στόχος μια ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη μέσω της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε στον επίλογο της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας στην εισαγωγή του έκανε λόγο για τρία ερωτήματα. Γιατί εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς. Για το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για αυτή τη διάσκεψη μίλησε για την πόλη που βρίσκεται σε κομβικό γεωστρατηγικό σημείο.
Στο δεύτερο ερώτημα σημείωσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μεταβαλλόμενες προκλήσεις με ένα κράτος-μέλος της να βγαίνει εκτός και πρέπει να διατηρήσει την διεύρυνση της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως το να λέει κανείς ότι έχουν γίνει τα πάντα δεν βοηθά ενώ κάλεσε τόσο τις υπό ένταξη χώρες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ΕΕ να επιβραβεύσει τις χώρες που κάνουν βήματα προόδου. Παράλληλα ζήτησε «να ακουστούν οι φωνές των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει να ακούσουμε απόψεις και προβληματισμούς» προσθέτοντας πως η ΕΕ και οι λαοί της θα πρέπει να θέλουν την ενσωμάτωση των χωρών και την διεύρυνση της ένωσης.
«Τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ» επεσήμανε ο κ. Δένδιας απαντώντας στο τρίτο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό πολιτικό εργαλείο η διεύρυνση, «μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή» κάνοντας λόγο για περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας στα Βαλκάνια και μια «στρατηγική επένδυση στην ασφάλεια και ευημερία της Ευρώπης». Υποστήριξε δε πως η διεύρυνση της ΕΕ είναι από τις πλέον πετυχημένες πολιτικές της στον ρόλο ενός σημαντικού και παγκόσμιου παίκτη.
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1231882607698247681
.
Τρεις μήνες πριν την κρίσιμη διάσκεψη
Οι εργασίες της Διάσκεψης θα εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τρεις μήνες πριν τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα λάβει χώρα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας τον ερχόμενο Μάιο.
Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zakharieva , Κροατίας Gordan Grlić-Radman (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Μαυροβουνίου Srđan Darmanović, Σκοπίων Nikola Dimitrov, Σερβίας Ivica Dacic και Σλοβενίας Miro Cerar, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας Gent Cakaj, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Josip Brkić και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας Iulia Raluca Matei.
Μέρος επίσης λαμβάνουν η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maciej Popowski. Ακόμα, συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Glauk Konjufca.
Λόγω του κορωνοϊού δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, την οποία εκπροσωπεί ο Ιταλός πρέσβης Efisio Luigi Marras.
Νωρίτερα ο Ν. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Josip Brkić.
.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1231880105590390784
.
πηγή: thessnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ