Σχέδιο ειρήνευσης για τη Λιβύη χωρίς τους… "ξενοδόχους"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχέδιο συμφωνίας για την ειρήνευση στη Λιβύη, προκειμένου οι άμαχοι να επανέλθουν στις εστίες τους, συμφώνησαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Παρά την αισιόδοξη εξέλιξη, η συμφωνία θα πρέπει να λάβει το τελικό πράσινο φως από την κυβέρνηση της Τρίπολης και τους αντικυβερνητικούς του Χαλίφα Χαφτάρ, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Η συμφωνία της Δευτέρας ήρθε έπειτα από την κλιμάκωση των επιθέσεων των αντικυβερνητικών κατά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βομβάρδισαν το πολιτικό λιμάνι της Τρίπολης, γεγονός που έκανε την άλλη πλευρά να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σαράζ να χαρακτηρίσει τον Χαφτάρ «εγκληματία πολέμου».
«Αδιάκριτοι βομβαρδισμοί συνοικιών, στοχοποίηση πολιτικών αεροδρομίων, νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού, ασθενοφόρων, υποδομών. Παιδιά έχουν χάσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση λόγω του βομβαρδισμού και του κλεισίματος σχολείων εξαιτίας του επιτιθέμενου, εκείνων που τον χρηματοδοτούν και του προμηθεύουν οπλισμό. Αυτοί όλοι πρέπει να καταστούν υπόλογοι. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί, παιδιά έχουν μείνει ορφανά, λόγω της επιθετικότητας που επιδεικνύει ο εγκληματίας πολέμου Χαφτάρ», δήλωσε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.
Κι όλα αυτά την ώρα που η συμφωνηθείσα τον Ιανουάριο εκεχειρία είναι σε ισχύ, ενώ ακόμη και η διάσκεψη του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου, παρά τις καλές προθέσεις, δεν έφερε απτά αποτελέσματα.
Εφ’ όσον η συμφωνία ειρήνευσης πάρει το «οκ» των δύο πλευρών, οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν και πάλι τον επόμενο μήνα στη Γενεύη για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της υλοποίησής της.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RJSeIxhvEZg&w=711&h=400]
.
euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ